S&P 500 ^GSPC
4,992.92
-0.36%
Nvidia NVDA
$817.02
-3.51%
Meta META
$487.78
-2.79%
Amazon AMZN
$176.11
-1.74%
Apple AAPL
$164.90
-1.28%
Microsoft MSFT
$401.02
-0.80%
Alphabet GOOG
$156.27
-0.76%
Tesla TSLA
$149.97
+0.03%

Ez az értékpapír idén nagyon népszerű volt, és növekedési részvényként növekszik.

György Sárosi
29. 12. 2023
5 min read

ACaterpillar Inc. (NYSE: CAT), a globális nehézgépipar szilárd szereplője nemrégiben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a CES 2024-en bemutatta a villamosítási területre való belépését. A közel egy évszázados múltra visszatekintő Caterpillar következetes vezető szerepet tölt be, és folyamatosan újításokkal áll elő az építőipari, bányászati és ipari berendezések terén. A befektetők természetesen felfigyeltek rá, és a $CAT-0.3% részvények idén több mint 20%-kal emelkedtek.

A vállalatról:

A Caterpillar Inc. a nehézgépek, köztük építőipari és bányászati berendezések, terepjáró dízelmotorok és ipari gázturbinák vezető globális gyártója. A közel egy évszázados múltra visszatekintő Caterpillar olyan innovatív termékekre és szolgáltatásokra specializálódott, amelyek kulcsszerepet játszanak az építőipar, a bányászat és az ipari ágazatok világában.

A Caterpillar együtt haladt a korral, és továbbra is folytatja az innovációt.

Innováció a CES 2024-en:

A Consumer Electronics Show (CES) egy rangos esemény Las Vegasban, ahol a vállalatok bemutatják a legújabb technológiai termékeket és innovációkat. A CES 2024-en a Caterpillar két innovatív elektromos gépét tervezi bemutatni. A legnagyobb figyelmet a hasznos teherbírású, nulla károsanyag-kibocsátású, fejlett fedélzeti akkumulátorral és gyorstöltéssel rendelkező földalatti rakodó fogja kapni. Emellett a Caterpillar egy akkumulátoros minibányát is bemutat majd.

Pénzügyi teljesítmény:

A Caterpillar pénzügyi teljesítménye az elmúlt néhány évben nagyon erős volt. Az egy részvényre jutó nyereség 2022-ben elérte a 12,64 dollárt, ami 6%-os növekedés 2021-hez képest. 2022-ben a vállalat bevétele elérte az 59,4 milliárd dollárt, ami 16,5%-os növekedés 2021-hez képest. összességében a bevétel, a nyereség és az eszközök hosszú távon növekedtek. Az osztalék jelenleg 2% körül mozog. A negatívum itt a magas adósság, amely 2022-ben 37,5 milliárd dollár volt.

Az adósság azonban hosszú távon nem növekszik, ami nyilvánvalóan jó dolog.

Részvényárfolyam alakulása :

A $CAT-0.3% részvényei hosszú távon nagyon stabilan emelkednek, és ebben az évben a $CAT-0.3% részvények több mint 20%-kal emelkedtek. A P/E jelenleg 16,8, ami ideális. Idén volt néhány szép vételi lehetőség, és én személy szerint éltem is ezekkel a lehetőségekkel. A méltányos ár megállapításához javaslom, hogy vessünk egy pillantást a Fair Price Indexre itt a Bulioson.

CAT
$355.61 -$1.02 -0.29%
1 Day
+0%
5 Days
+0.49%
1 Month
+3.72%
6 Months
+19.26%
YTD
+14.66%
1 Year
+36.36%
5 Years
+152.73%
Max.
+20,876.88%

Verseny:

A Caterpillarnak a nehézgépek ágazatában olyan vállalatokkal kell versenyeznie, mint a Komatsu, a Volvo és a Deere & Company, amelyek mind a piaci részesedésért versengenek. A Caterpillar a megbízhatóság hosszú ideje tartó hírneve és az innováció iránti elkötelezettsége erős pozíciót biztosít az iparágban.

Komatsu: A japán óriás Komatsu az építőipari és bányászati berendezések egyik vezető gyártója, amely kotrógépeket, rakodókat és egyéb ipari berendezéseket gyárt.

Volvo: A svéd Volvo teherautók, építőipari gépek és ipari motorok gyártására specializálódott, a közlekedési és építőipari berendezések széles portfólióját kínálja.

Deere & Company: A John Deere néven ismert Deere & Company a mezőgazdasági gépek vezető gyártója, amely traktorokat és kombájnokat gyárt a modern mezőgazdaság támogatására.

Előnyök és hátrányok:

Előnyök:

  • Innováció: A Caterpillar innovációra való összpontosítása nyilvánvaló a villamosítási környezetben, ami a fenntartható gyakorlatok iránti elkötelezettséget mutatja.
  • Globális jelenlét: A több mint 180 országban való jelenlétével a Caterpillar nagy és változatos piaci bázisból profitál.

Hátrányok:

  • Gazdasági feltételektől való függés: A vállalat teljesítménye szorosan kötődik a gazdasági ciklusokhoz, ami érzékenységet jelent az építőipari és bányászati tevékenységek visszaesésére.
  • Átállás a villamosításra: Az ígéretes lépés ellenére a villamosításra való átállás kihívásokat jelent az infrastruktúra és a működési kiigazítások tekintetében.

Következtetés:

A Caterpillar változatos termékportfóliója és globális elérhetősége különböző iparágakban és piacokon kínál kitettséget a befektetőknek. A vállalatnak a CES 2024-en bemutatott, az innováció felé való fordulása jól pozícionálja a vállalatot a fenntartható mérnöki tevékenység jövője szempontjából.

Jogi nyilatkozat: Ez nem befektetési ajánlás. Ez a cikk csupán az én információim és elemzéseim összefoglalása, amelyek különböző forrásokból származó információkon és adatokon alapulnak. A befektetés kockázatos, és minden befektetőnek saját elemzést és saját véleményt kell készítenie egy adott vállalatról vagy részvényről.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.