S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Уорън Бъфет закрива позиции в Johnson & Johnson и Procter & Gamble: Какво означава това за инвеститорите?

Teodor Aleksandrov
29. 12. 2023
1 min read

Уорън Бъфет, легендарният инвеститор и председател на Berkshire Hathaway, наскоро изненада инвеститорите, като закри позициите си в две големи компании - Johnson & Johnson и Procter & Gamble. Какво може да означава това за обикновените инвеститори и каква е причината за тези решения?

Johnson & Johnson: излизане от конгломерата в областта на здравеопазването

През третото тримесечие Berkshire Hathaway продаде всички свои акции на Johnson & Johnson. Това решение е изненадващо, особено след като Johnson & Johnson има легендарна история на повишаване на дивидентите в продължение на повече от 60 години. Една от причините обаче може да се крие в неотдавнашното отделяне на Kenvue.

Berkshire Hathaway, разбира се, избягва да инвестира в индустрии, които не разбира, а здравните технологии могат да бъдат трудни за $BRK-B-1.1%. С напускането на Kenvue Johnson & Johnson е по-фокусирана върху фармацевтичните и медицинските технологични сегменти. За инвеститорите това означава, че компанията може да стане по-податлива на колебанията в тези сектори.

Въпреки тази промяна в портфолиото Johnson & Johnson все още поддържа силни позиции в сектора на здравеопазването.

Procter & Gamble: Края на дългогодишно сътрудничество

Друга изненада дойде с продажбата на 315 400 акции на Procter & Gamble. Тази компания има дори по-дълга история на дивиденти от Johnson & Johnson, датираща от 1890 г. Така че защо Berkshire Hathaway прекрати участието си в тази легендарна компания?

Proctor & Gamble има стабилни печалби благодарение на утвърдени марки като Crest, Tide и Pampers. Свободният й паричен поток достигна 14,6 млрд. долара през миналата година, въпреки че нарастването на дивидентите може да бъде засегнато от нарастващите разходи за лихви.

Какво означава това за инвеститорите?

За обикновените инвеститори въпросът е дали да последват примера на Бъфет и да преразгледат портфейла си. Решението за излизане от Johnson & Johnson и Procter & Gamble може да бъде мотивирано от различни фактори, включително промени в индустрията и инвестиционния подход на Berkshire Hathaway.

Важно е обаче да се признае, че всеки инвеститор има свои собствени цели и стратегия.

Заключение:

Уорън Бъфет е известен с дългосрочния си инвестиционен подход и затова неговите решения могат да се разглеждат като индикатор за потенциални промени на пазара. Инвеститорите трябва да следят внимателно развитието на тези компании и да преценят дали собственият им портфейл отразява техните дългосрочни цели и стратегии.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.