S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Warren Buffett zapira pozicije v družbah Johnson & Johnson ter Procter & Gamble: Kaj to pomeni za vlagatelje?

Željko Kos
29. 12. 2023
2 min read

Warren Buffett, legendarni vlagatelj in predsednik družbe Berkshire Hathaway, je pred kratkim presenetil vlagatelje in zaprl svoje pozicije v dveh velikih podjetjih - Johnson & Johnson ter Procter & Gamble. Kaj bi to lahko pomenilo za običajne vlagatelje in kaj je razlog za te odločitve?

Johnson & Johnson: izstop iz zdravstvenega konglomerata

V tretjem četrtletju je Berkshire Hathaway prodal vse svoje delnice podjetja Johnson & Johnson. Ta odločitev je bila presenečenje, zlasti ker je podjetje Johnson & Johnson že več kot 60 let legendarno zviševalo dividende. Vendar je eden od razlogov morda v nedavni ločitvi podjetja Kenvue.

Podjetje Berkshire Hathaway se seveda izogiba naložbam v panoge, ki jih ne razume, zdravstvena tehnologija pa je lahko za podjetje $BRK-B+1.3% zapletena. Z izstopom podjetja Kenvue se podjetje Johnson & Johnson bolj osredotoča na farmacevtske izdelke in medicinsko tehnologijo. Za vlagatelje to pomeni, da lahko podjetje postane bolj občutljivo na nihanja v teh sektorjih.

Kljub tej spremembi portfelja družba Johnson & Johnson še vedno ohranja močan položaj v zdravstveni industriji.

Procter & Gamble: Konec dolgoletnega sodelovanja

Do še enega presenečenja je prišlo s prodajo 315.400 delnic družbe Procter & Gamble. To podjetje ima še daljšo zgodovino izplačevanja dividend kot podjetje Johnson & Johnson, saj sega v leto 1890. Zakaj je torej podjetje Berkshire Hathaway prenehalo sodelovati v tem legendarnem podjetju?

Podjetje Proctor & Gamble ima stabilne dobičke zaradi uveljavljenih blagovnih znamk, kot so Crest, Tide in Pampers. Njegov prosti denarni tok je lani dosegel 14,6 milijarde dolarjev, čeprav lahko na rast dividend vplivajo naraščajoči stroški obresti.

Kaj to pomeni za vlagatelje?

Za običajne vlagatelje je vprašanje, ali naj sledijo Buffettovemu zgledu in ponovno ocenijo svoj portfelj. Odločitev za izstop iz podjetij Johnson & Johnson ter Procter & Gamble je lahko motivirana z različnimi dejavniki, vključno s spremembami v industriji in naložbenim pristopom podjetja Berkshire Hathaway.

Vendar se je treba zavedati, da ima vsak vlagatelj svoje cilje in strategijo.

Zaključek:

Warren Buffett je znan po svojem dolgoročnem naložbenem pristopu, zato lahko njegove odločitve obravnavamo kot kazalnik morebitnih sprememb na trgu. Vlagatelji bi morali pozorno spremljati razvoj dogodkov v teh podjetjih in razmisliti, ali njihov portfelj odraža njihove dolgoročne cilje in strategije.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.