S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Актуални тенденции в икономиката: как компаниите реагират на предизвикателствата и намират начини да се развиват

Grozdan Grigorov
30. 12. 2023
1 min read

Неотдавнашните събития и пазарното развитие показват, че някои компании са изправени пред все по-големи предизвикателства по отношение на ценовата мощ и търсенето.

Напоследък станахме свидетели на промени в поведението на потребителите и повишаване на ценовата им чувствителност. Компании като FedEx($FDX-0.7%), Target($TGT-1.0%)и General Mills($GIS+0.8%) понижават прогнозите си за приходите поради намаляващото търсене и това, че потребителите следят внимателно бюджетите си. Авиокомпаниите, включително Southwest, реагираха, като намалиха цените на билетите извън пиковите часове.

Ограниченията на ценовата мощ принуждават фирмите да търсят иновативни начини за увеличаване на печалбите, без да повишават цените. Компании като Nike($NKE+0.3%) очертаха планове за съкращаване на разходи за 2 млрд. долара, а други като Spirit Airlines($SAVE-7.6%) и Hasbro($HAS)-1.0% пристъпиха към изкупуване на акции или съкращения.

"Компаниите са по-добри в контролирането на разходите, отколкото в поддържането на ценова сила", отбеляза Дейвид Кели, главен глобален стратег в J.P. Morgan Asset Management. "Компаниите в сектора на потребителските стоки нямат ценовата мощ, която имаха по време на пандемията, а някои сектори, като хотелиерството и туристическата индустрия, сега са изправени пред предизвикателства в ценовата конкуренция."

Компаниите се опитват да отговорят на тези предизвикателства, като намаляват разходите и подобряват ефективността. FedEx, въпреки че очаква по-ниски продажби, запазва прогнозата си за коригираната печалба за фискалната си година. Анализаторите обаче смятат, че общият ръст на печалбите на компаниите от индекса S&P 500 ще бъде по-нисък от миналогодишния - едва 2,7%.

FDX
$264.94 -$1.80 -0.67%
Capital Structure
Market Cap
65.2B
Enterpr. Val.
96.9B
Valuation
P/E
15.3
P/S
0.7
Dividends
Yield
1.9%
Payout
28.2%

Потребителските разходи се забавят, но в някои сектори, като ресторантьорството, все още се наблюдава растеж. Компаниите в автомобилната индустрия се борят със загубата на ценова мощ след години на растеж. Дори ако компаниите не са в състояние да повишат цените, анализаторите все още са оптимисти за бъдещите печалби.

Изключително устойчивият пазар на труда и ниската безработица поддържат доброто състояние на американския потребител. Въпреки това потребителите използват и спестяванията си и увеличават дълга си по кредитни карти. Това повдига въпроса дали потребителите ще продължат да поддържат навиците си на харчене през следващите месеци.

Заключение:

В период на очакван спад в пазаруването и пътуванията компаниите се борят да се адаптират към новите условия и търсят стратегии за запазване на печалбите. Въпреки предизвикателствата сред инвеститорите все още има оптимизъм, като компаниите очакват подобряване на печалбите през следващата година.

Анализ на първото тримесечие на 2024 г. предвижда 6,6% увеличение на печалбите на компаниите от индекса S&P 500 спрямо предходната година. Макар че компаниите са изправени пред редица предизвикателства, изглежда, че промените в стратегията и намаляването на разходите могат да помогнат за поддържането и увеличаването на печалбите в тази динамична икономическа среда.

▪️◾◼️◾▪️

В Bulios ще намерите много вдъхновение, но, разбира се, окончателният избор на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ. Практическите инструменти в рамките на членството в Bulios Black са винаги на ваше разположение.

Източник.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.