S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Tendințele actuale din economie: cum răspund companiile la provocări și cum găsesc modalități de creștere

Adrian Dumitru
30. 12. 2023
4 min read

Evenimentele recente și evoluțiile recente ale pieței sugerează că unele companii se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari în ceea ce privește puterea de stabilire a prețurilor și cererea.

Recent, am asistat la schimbări în comportamentul consumatorilor și la o creștere a sensibilității la preț. Companii precum FedEx($FDX-0.7%), Target($TGT-1.0%)și General Mills($GIS+0.8%) își reduc perspectivele de venituri din cauza scăderii cererii și a faptului că consumatorii își urmăresc atent bugetele. Companiile aeriene, inclusiv Southwest, au răspuns prin reducerea tarifelor în afara orelor de vârf.

Constrângerile asupra puterii de stabilire a prețurilor forțează astfel companiile să găsească modalități inovatoare de creștere a profiturilor fără a majora prețurile. Companii precum Nike ($NKE+0.3%) au prezentat planuri de reducere a costurilor cu 2 miliarde de dolari, în timp ce altele, precum Spirit Airlines($SAVE-7.6%) și Hasbro($HAS-1.0%) au trecut la achiziții sau concedieri.

"Companiile se pricep mai bine la controlul costurilor decât la menținerea puterii de stabilire a prețurilor", a remarcat David Kelly, strateg șef global la J.P. Morgan Asset Management. "Companiile din sectorul bunurilor de larg consum nu mai au puterea de stabilire a prețurilor pe care o aveau în timpul pandemiei, iar unele sectoare, cum ar fi industria hotelieră și cea a călătoriilor, se confruntă acum cu provocări în ceea ce privește concurența prețurilor."

Companiile încearcă să răspundă la aceste provocări prin reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței. FedEx, deși se așteaptă la o scădere a vânzărilor, își menține perspectivele de profit ajustat pentru anul fiscal. Însă analiștii estimează că, în general, creșterea veniturilor companiilor din indicele S&P 500 va fi mai mică decât anul trecut, de doar 2,7%.

FDX
$264.94 -$1.80 -0.67%
Capital Structure
Market Cap
65.2B
Enterpr. Val.
96.9B
Valuation
P/E
15.3
P/S
0.7
Dividends
Yield
1.9%
Payout
28.2%

Cheltuielile de consum încetinesc, dar unele sectoare, precum cel al restaurantelor, înregistrează încă o creștere. Companiile din industria auto se luptă cu o pierdere a puterii de stabilire a prețurilor după ani de creștere. Chiar dacă companiile nu reușesc să majoreze prețurile, analiștii sunt în continuare optimiști în ceea ce privește câștigurile viitoare.

O piață a locurilor de muncă excepțional de rezistentă și un șomaj scăzut mențin consumatorul american într-o formă bună. Cu toate acestea, consumatorii se bazează, de asemenea, pe economiile lor și cresc datoriile la cardurile de credit. Acest lucru ridică întrebarea dacă consumatorii vor continua să își mențină obiceiurile de cheltuieli în lunile următoare.

Concluzie:

Într-o perioadă în care se așteaptă o scădere a cumpărăturilor și a călătoriilor, companiile se străduiesc să se adapteze la noile condiții și caută strategii pentru a-și menține profiturile. În ciuda provocărilor, optimismul este încă prezent în rândul investitorilor, companiile așteptându-se la o îmbunătățire a profiturilor în anul următor.

O analiză a primului trimestru al anului 2024 estimează o creștere de 6,6% a câștigurilor companiilor din indicele S&P 500 față de anul precedent. Deși companiile se confruntă cu mai multe provocări, se pare că schimbările de strategie și reducerea costurilor pot contribui la menținerea și creșterea câștigurilor în acest mediu economic dinamic.

▪️◾◼️◾▪️

Veți găsi o mulțime de surse de inspirație pe Bulios, dar, desigur, selecția finală a acțiunilor și construcția portofoliului depinde de dumneavoastră, așa că faceți întotdeauna o analiză amănunțită pe cont propriu. Instrumentele practice din cadrul abonamentului Bulios Black vă stau întotdeauna la dispoziție.

Sursă.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.