S&P 500 ^GSPC 4,988.58 +0.43%
Tesla TSLA $141.67 -3.66%
Nvidia NVDA $786.20 +3.18%
Alphabet GOOG $157.63 +1.23%
Apple AAPL $165.57 +0.35%
Amazon AMZN $175.19 +0.32%
Meta META $479.70 -0.28%
Microsoft MSFT $398.75 -0.09%

Aktuális gazdasági trendek: hogyan reagálnak a vállalatok a kihívásokra és hogyan találják meg a növekedés útját

Bertalan Görög
30. 12. 2023
4 min read

A közelmúlt eseményei és a piaci fejlemények arra utalnak, hogy egyes vállalatok egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe az árképzési erő és a kereslet tekintetében.

A közelmúltban tanúi lehettünk a fogyasztói magatartás változásának és az árérzékenység növekedésének. Az olyan vállalatok, mint a FedEx($FDX+0.4%), a Target($TGT-1.0%)és a General Mills($GIS+0.8%) csökkentik bevételi kilátásaikat a csökkenő kereslet és a költségvetést szigorúan figyelő fogyasztók miatt. A légitársaságok, köztük a Southwest, a csúcsidőn kívüli viteldíjak csökkentésével reagáltak.

Az árképzési erő korlátozása így arra kényszeríti a vállalkozásokat, hogy innovatív módszereket találjanak a nyereség növelésére áremelés nélkül. Az olyan vállalatok, mint a Nike($NKE-0.5%) 2 milliárd dolláros költségcsökkentési terveket vázoltak fel, míg mások, mint a Spirit Airlines($SAVE-4.0%) és a Hasbro($HAS+0.6%) felvásárlásokhoz vagy elbocsátásokhoz folyamodtak.

"A vállalatok jobban tudják kontrollálni a költségeket, mint fenntartani az árazási erőt" - jegyezte meg David Kelly, a J.P. Morgan Asset Management globális vezető stratégája. "A fogyasztási cikkek ágazatában a vállalatoknak már nincs olyan árképzési erejük, mint a világjárvány idején, és néhány ágazat, például a szállodaipar és az utazási ágazat, most az árverseny kihívásaival néz szembe."

A vállalatok a költségek csökkentésével és a hatékonyság javításával próbálnak válaszolni ezekre a kihívásokra. A FedEx, bár alacsonyabb árbevételre számít, fenntartja a pénzügyi évre vonatkozó kiigazított eredménykilátásait. Elemzők becslése szerint azonban az S&P 500 index vállalatainak teljes nyereségnövekedése a tavalyinál alacsonyabb, mindössze 2,7%-os lesz.

FDX
$267.97 $0.98 +0.37%
Capital Structure
Market Cap
65.7B
Enterpr. Val.
97.5B
Valuation
P/E
15.4
P/S
0.7
Dividends
Yield
1.9%
Payout
28.2%

A fogyasztói kiadások lassulnak, de néhány ágazatban, például az éttermekben még mindig növekedés tapasztalható. Az autóiparban a vállalatok az évek óta tartó növekedés után az árképzési erő elvesztésével küzdenek. Még ha a vállalatok nem is tudnak árat emelni, az elemzők akkor is optimisták a jövőbeli bevételeket illetően.

A kivételesen rugalmas munkaerőpiac és az alacsony munkanélküliség jó formában tartja az amerikai fogyasztókat. A fogyasztók azonban a megtakarításaikat is igénybe veszik, és a hitelkártyaadósságuk is növekszik. Ez felveti azt a kérdést, hogy a fogyasztók az elkövetkező hónapokban is fenntartják-e a vásárlási szokásaikat.

Következtetés:

A vásárlás és az utazás várható visszaesésének időszakában a vállalatok küzdenek az új körülményekhez való alkalmazkodással, és stratégiákat keresnek a nyereség fenntartására. A kihívások ellenére a befektetők körében még mindig jelen van az optimizmus, és a vállalatok az előttünk álló évben javuló bevételekre számítanak.

Egy 2024 első negyedévére vonatkozó elemzés szerint az S&P 500 index vállalatai 6,6%-os nyereségnövekedést várnak az előző évhez képest. Bár a vállalatok számos kihívással néznek szembe, úgy tűnik, hogy a stratégiaváltás és a költségcsökkentés segíthet a nyereség fenntartásában és növelésében ebben a dinamikus gazdasági környezetben.

▪️◾◼️◾▪️

A Bulioson sok inspirációt találhat, de természetesen a végső részvényválasztás és portfólióépítés az Ön feladata, ezért mindig végezzen saját alapos elemzést. A Bulios Blacktagságon belüli gyakorlati eszközök mindig a rendelkezésére állnak.

Forrás: Bulios, Bulios, Bulios, Bulios, Bulios.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.