S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Trenutni trendi v gospodarstvu: kako se podjetja odzivajo na izzive in iščejo načine za rast

Primoz Krajnc
30. 12. 2023
3 min read

Nedavni dogodki in razvoj trga kažejo, da se nekatera podjetja soočajo z vse večjimi izzivi v smislu cenovne moči in povpraševanja.

V zadnjem času smo bili priča spremembam v obnašanju potrošnikov in povečani cenovni občutljivosti. Podjetja, kot so FedEx($FDX-2.1%), Target($TGT-0.7%)in General Mills($GIS+1.1%), znižujejo svoje napovedi prihodkov zaradi manjšega povpraševanja in pozornega spremljanja proračunov s strani potrošnikov. Letalske družbe, vključno z družbo Southwest, so se odzvale z znižanjem cen izven prometnih konic.

Podjetja, kot je Nike($NKE)+0.7%, so predstavila načrte za zmanjšanje stroškov za 2 milijardi dolarjev, druga, kot sta Spirit Airlines($SAVE-2.9%) in Hasbro($HAS+11.9%), pa so se odločila za odkupe ali odpuščanja.

"Podjetja bolje obvladujejo stroške kot pa ohranjajo cenovno moč," je opozoril David Kelly, glavni svetovni strateg pri družbi J.P. Morgan Asset Management. "Podjetja v sektorju potrošniškega blaga nimajo več takšne cenovne moči, kot so jo imela v času pandemije, nekateri sektorji, kot sta hotelirstvo in potovalna industrija, pa se zdaj soočajo z izzivi cenovne konkurence."

Podjetja se na te izzive poskušajo odzvati z zmanjševanjem stroškov in izboljšanjem učinkovitosti. FedEx sicer pričakuje nižjo prodajo, vendar ohranja svoje prilagojene napovedi glede dobička za poslovno leto. Analitiki pa ocenjujejo, da bo skupna rast dobička podjetij iz indeksa S&P 500 nižja kot lani in bo znašala le 2,7 %.

FDX
$266.07 -$5.68 -2.09%
Capital Structure
Market Cap
65.5B
Enterpr. Val.
97.3B
Valuation
P/E
15.3
P/S
0.7
Dividends
Yield
1.9%
Payout
28.2%

Potrošniška poraba se upočasnjuje, vendar nekateri sektorji, kot so restavracije, še vedno beležijo rast. Podjetja v avtomobilski industriji se po letih rasti spopadajo z izgubo cenovne moči. Tudi če podjetja ne bodo mogla dvigniti cen, so analitiki še vedno optimistični glede prihodnjih dobičkov.

Izjemno prožen trg dela in nizka brezposelnost ohranjata ameriške potrošnike v dobri kondiciji. Vendar pa potrošniki črpajo tudi iz svojih prihrankov in povečujejo dolg na kreditnih karticah. Zato se postavlja vprašanje, ali bodo potrošniki v prihodnjih mesecih še naprej ohranjali svoje potrošniške navade.

Zaključek:

V obdobju pričakovanega upada nakupovanja in potovanj se podjetja s težavo prilagajajo novim razmeram in iščejo strategije za ohranitev dobička. Kljub izzivom je med vlagatelji še vedno prisoten optimizem, saj podjetja v prihodnjem letu pričakujejo boljše dobičke.

Analiza prvega četrtletja leta 2024 ocenjuje 6,6-odstotno povečanje dobička podjetij iz indeksa S&P 500 v primerjavi s prejšnjim letom. Čeprav se podjetja soočajo s številnimi izzivi, se zdi, da lahko spremembe strategije in zmanjševanje stroškov pomagajo ohraniti in povečati dobiček v tem dinamičnem gospodarskem okolju.

▪️◾◼️◾▪️

Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, seveda pa je končni izbor delnic in oblikovanje portfelja odvisno od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo. Praktična orodja v okviru članstva Bulios Black so vam vedno na voljo.

Vir.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.