S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Ahoj Invetoři/Investorky,

chtěl bych se vás tímto zeptal na váš pohled/názor, jak vnímáte nyní společnost $TSM+4.5% ?

TSM

TSMC

TSM
$149.26 $6.47 +4.53%
Capital Structure
Market Cap
672.6B
Enterpr. Val.
21.0T
Valuation
P/E
28.7
P/S
9.7
Dividends
Yield
0.0%
Payout
34.3%

V této společnosti mám zainvestováno pár % svého portfolia. A to i díky tomu, že cena akcií je podle Fair Price o zhruba 20% podhodnocena (v Prosinci jsem dokupoval). Společnost jako taková se mi líbí, ať už jsou to výsledky, které reportuje, plány do budoucna, atd. ...

Nicméně nás 13.ledna čekají prezidentské a parlamentní volby na Tchaj-wanu, které bude sledovat, hádám, celý svět. Předběžné průzkumy naznačují, že výsledek bude podobný předchozím volbám a u moci zůstane stejný prezident. Tato situace by však nemusela být v souladu s přáním Číny, která by ráda měla "vliv" v této oblasti. Potenciální konflikt by nejspíš vyvolal technologickou krizi, což by mohlo mít značný dopad na odvětví.

Společnost TSMC má 58 % podíl na trhu s polovodiči (2. je společnost Samsung s podílem 12,4 %) a je tak největším výrobcem polovodičů na světě. Firma dodává polovodiče pro $AAPL-0.7% ,$AMD-0.3% ,$NVDA+1.3% a další.

Jaký máte názor vy na toto dění a jejich možné dopady na společnost TSMC, jak se jí to může eventuelně dotknout?

Moc děkuji za vaše názory a přeji všem úspěšný nový rok!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Za mě též se přidám k tomu co tu více méně zaznělo. Je to skvělá společnost a sám jsem byl zainvestovaný nějaký čas. Bohužel i jako Buffett 😂 ale né přímo kvůli tomu v ten čas, jsem také prodal a odešel. Já moc té politice nerozumím a ač nestabilita může být kdekoliv a je jednou za čas, tak jsem z východu odešel. Victor ale píše zajímavou zprávu, která je uklidnující celkem, takže uvidíš. 😊 Pokud tam máš dobrou pozici, tak bych se tolik nebál, společnost je to kvalitní dle mě. 😊

Partner

Děkuju za komentář, pozici zatím držím :D

Tá geopolitika sa mi nepozdáva.

Zjednotenie Číny a Taiwanu je neodvratné, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu (31. 12.) vo svojom novoročnom prejave. K otázke Taiwanu, ktorý si o dva týždne volí nového prezidenta, v ňom zaujal tvrdší postoj než pred rokom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Partner

Díky za tvůj pohled, uvidíme jak to celé nakonec dopadne :)

Já jsem letos taky přikupoval za 100K když byla cena pod 90$. Je to skvělá firma i za 100$ je to stále dobrý deal. Za mě je tu riziko je ze strany Číny i Warren prodal všechny akcie TSMC v hodnotě 5 mld $ kůli geopolitické situaci

Partner

To byl hezký nákup :)

"Předběžné průzkumy naznačují, že výsledek bude podobný předchozím volbám a u moci zůstane stejný prezident".

Tohle si myslim neni tak uplne pravda.

Nynejsi prezidentka Tsai Ing-wen slouzi druhe obdobi a tim konci a jako kandidat z jeji strany tu jde do voleb Lai Ching-te.

Aktualne to vypada, ze by mohl vyhrat a tim u vlady zustane stejna strana, ktera usiluje o zachovani soucasneho statusu quo.

Predpokladam, ze vyhraje kandidat, ktery zabrani valce a zaroven se nepodvoli komunistum.

Na spolecnost jako takovou volby nemusi mit nijak zasadni vliv. Vlada tam sice stale zustava jako nejvetsi akcionar, ale z toho co vim, tak do rizeni spolecnosti prilis nezasahuje.

V zajmu akcionaru a samotneho naroda je aby TSMC zustala na technologicke spicce a tim poskytovala kremikovy stit, ktery brani soudruhum si vzit co jim nepatri a nikdy fakticky ani nepatrilo.

Partner

Děkuji za vysvětlení situace 😊

Myslím, že celkem nedávno jsem o nich zachytil zprávu, že se očekává, že půjdou opět nahoru a že by se jim příští rok mělo dařit. Pan Vranka o nich mluvil, dokonce i přikupoval. Navíc i podle vyjádření TSM mají to nejhorší za sebou.

Partner

Tak to jsou super zprávy 😊

Vidíš, nebýt tohoto postu, tak ani nevím, že budou na TW volby 😁 Takže nečekám, že by je sledoval "celý svět".

Jinak k vzhledem k aktuálnímu zpomalení a recesi nečekám, že akcie této největší pece na čipy půjdou nějak závratně nahoru. Ale do budoucna to vypadá, že nemají konkurenci. A můžou se docela slušně podílet na oživení v příštích letech.

A doufám, že Čína si nakonec na TW netroufne. Pokud jo, tak jsme v řiti všici.

Partner

No uvidíme co z toho nakonec bude 😊