S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Va fi 2024 un an favorabil pentru bogățiile minerale?

Am citit astăzi un articol interesant și de aceea aș vrea să discutăm aici cu dvs. despre cum vedeți viitorul materiilor prime, în special al cuprului, dar putem include aici și mărfuri similare.

Dacă totul decurge conform așteptărilor actuale, mai mulți factori, cum ar fi cererea tot mai mare de a se orienta către o energie mai ecologică, către sursele regenerabile, apoi reducerea mineritului din cauza protestelor de mediu și, nu în ultimul rând, reducerea dobânzilor de către Fed, acest lucru va slăbi dolarul și, la rândul său, va face ca cuprul la prețul dolarului să fie mai atractiv pentru cumpărătorii străini. Toate acestea ar putea duce la creșterea prețului cuprului cu până la 75% până în 2025, potrivit rapoartelor analiștilor.

Prețul cuprului va urca până la 15.000 de dolari pe tonă în 2025, potrivit unui raport al BMI, unitatea de cercetare a Fitch Solutions, mult mai mare decât nivelul record de 10.730 de dolari pe tonă stabilit în martie anul trecut.

În plus, la recenta conferință COP28 privind schimbările climatice, peste 60 de țări au susținut un plan de triplare a capacității globale de energie regenerabilă până în 2030 , o măsură care, potrivit Citibank, "ar fi extrem de optimistă pentru cupru". Într-un raport din decembrie, banca de investiții a prezis că obiectivele mai mari privind energia regenerabilă ar crește cererea de cupru cu încă 4,2 milioane de tone până în 2030.

Metalul de bază este un element esențial în ecosistemul tranziției energetice și este parte integrantă a producției de vehicule electrice, rețele electrice și turbine eoliene.

Alți analiști văd o creștere a cuprului din cauza întreruperilor de producție, Goldman Sachs anticipând un deficit de peste o jumătate de milion de tone în 2024. "Încrederea noastră că cuprul va fi supraevaluat substanțial până în 2025 [cu o medie de 15.000 de dolari pe tonă] este acum mult mai mare", a declarat Goldman.

Câștigătorii cursei cuprului vor fi în principal Chile și Peru, estimează BMI. Ambele țări au rezerve mari de minerale de tranziție ecologică, cum ar fi litiu și cupru, care sunt pregătite să beneficieze de creșterea investițiilor și de o cerere de export mai mare. Chile deține aproximativ 21% din rezervele mondiale de cupru.

Îmi place destul de mult această teză de investiții și mi se pare logică, există o recunoaștere generală că, dacă economia este solidă, la fel este și foamea de materii prime care promovează prosperitatea în sectorul de dezvoltare. 😊 Am în vizor companiile miniere Rio Tinto și Vale. Și ce alegeri poate mai puțin cunoscute aveți? Aștept cu nerăbdare să vă aud opiniile. 😊


Am doar NHY, dar aș dori să am și altele, nu mai puțin NHY este pentru mine un stoc bun și dacă ar trebui să scadă în continuare, aș cumpăra cu siguranță mai mult în el, văd o apreciere bună în viitor. 🙂

Și mie îmi place ce fac, iar aluminiul este foarte necesar, poate peste tot, plus că încearcă să respecte și mediul înconjurător. De acord, o companie bună și pentru mine. 😊 Dividendele sunt foarte frumoase și ele, mă întreb doar dacă vreau să fie și în moneda aia din cauza conversiei în dolari atunci, până la urmă habar nu am cum merge coroana norvegiană și nu editez.

Am un procentaj de piftie în Rio acesta, dar și Vale mă pictează

Rio Acesta este grozav pentru mine, dar am ratat cumpărarea acolo când a fost în scădere, am fost îngrijorat la momentul respectiv, deoarece situația Fed nu era încă acolo și ratele, așa că voi vedea, îl urmăresc și dacă scade aș vrea să fac și eu o poziție.

Am un clopoțel acolo în caz că scade și o să-l cumpăr.

Am un clopoțel acolo în caz că scade și o să-l cumpăr.

Încă mai am NorskHydro pe radar. Combinația lor de bază de producție de aluminiu cu producția de energie regenerabilă mi se pare logică pentru viitor.

https://www.hydro.com/en/about-hydro/changing-the-game/

Deci nu este minerul despre care m-ați întrebat, dar am o bănuială că acesta va fi cel mai important metal în viitor, așa că aș căuta un miner care are acces la bauxită.

Este în regulă, dar aveți dreptate și am auzit și urmăresc acest lucru, aluminiul este, de asemenea, o marfă foarte importantă de care este nevoie peste tot. 👍