S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

3 laciné dividendové akcie, které jsou ideální pro tvorbu pasivního přijmu

Jeden z osvědčených způsobů, jak si vytvořit pasivní příjem je investováním do vysoce kvalitních dividendových akcií. Výprodej, který na akciovém trhu nyní probíhá je ideální příležitostí na to doplnit portfolio o tyto 3 hodnotové akcie, které vám zajistí pravidelný a rostoucí příjem v podobě dividend. 

3 levné dividendové tituly

Starbucks $SBUX-0.4% 

Společnost Starbucks $SBUX-0.4% není obvykle na prvním místě, pokud jde o dividendové akcie. Ale s dividendovým výnosem 2,4 % má Starbucks vyšší výnos než mnoho klasických dividendových akcií, jako je Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson, a pravděpodobně také mnohem lepší vyhlídky na růst.

Akcie Starbucks se dostaly pod tlak, hned z několika vážních důvodů. Těmi jsou změny ve vedení, inflace, neústupnost odborových organizací a rozhodnutím společnosti pozastavit zpětný odkup akcií. 

Společnost má však i spoustu pozitivních stránek. Její program odměn je silnější než kdykoli předtím. Stále více lidí si objednává přes mobil a využívá její drive-thrusy, což zvyšuje efektivitu. A Starbucks se může více zaměřit na objednávky typu "vezmi a odnes si" díky budování menších prodejen, které se soustředí právě na objednávky s sebou. 

Společnost navíc už 12 rokem odměňuje investory pravidelně rostoucí dividendou. Starbucks na výplatu dividendy používá pouze přibližně polovina FCF, což znamená, že má dostatek hotovosti navíc, kterou může reinvestovat do podnikání a podpořit budoucí zvyšování. 

Akcie Starbucks klesly o 40 % ze svého historického maxima a pohybují se těsně kolem 52týdenního minima! 

3M $MMM+0.4% 

Společnost 3M $MMM+0.4% má v současnosti mnoho stejných problémů jako ostatní průmyslové konglomeráty. Snaží se kompenzovat vyšší náklady způsobené inflací a navíc se potýká s přetrvávajícími problémy v dodavatelském řetězci a problémy způsobenými pandemií. Přinejmenším v krátkodobém horizontu jsou však vyhlídky 3M na růst spíše mizivé.

Společnost 3M

Ve své strategické aktualizaci a výhledu na rok 2022 ze 14. února společnost 3M uvedla, že očekává meziroční růst tržeb o 1 % až 4 %. Situace v oblasti inflace se však od zveřejnění prognózy společnosti 3M vyostřila, což by mohlo znamenat, že společnost sníží svůj celoroční výhled, až bude 26. dubna zveřejňovat výsledky za první čtvrtletí roku 2022.

Co je ovšem výhodou 3M je její nízké ocenění, silná rozvaha a vysoký dividendový výnos a poměrně nízký dluh - to vše naznačuje, že rozvaha společnosti zůstává zdravá i přes nevýrazné výsledky společnosti 3M v posledních letech. 3M je také dividendovým králem. Dividendový výnos společnosti 3M činí 4 %.

Caterpillar $CAT+1.6% 

Akcie Caterpillar $CAT+1.6% jsou skvělou dividendovou akcií s velkým potenciálem růstu.

Přínos společnosti Caterpillar spočívá v jejím působení v oblasti těžby ropy a zemního plynu, námořní dopravy, železniční dopravy, zemědělství a těžebního průmyslu - což jsou odvětví, která by mohla projít několikaletým růstovým cyklem. Americký Úřad pro energetické informace předpokládá průměrnou cenu ropy West Texas Intermediate 97,96 USD v roce 2022 a 88,57 USD za barel v roce 2023 oproti 68,21 USD v roce 2021 a 39,17 USD v roce 2020.

Společnost Caterpillar

Navíc nerovnováha nabídky a poptávky u komodit a potravin vede k vyšším cenám, což zvyšuje marže zákazníků společnosti Caterpillar a motivuje je k tomu, aby zvážili nákup nového vybavení.

K tomu všemu je Caterpillar Dividend Aristocrat. Dividendový výnos společnosti Caterpillar činí 2,1 %.

Dividendové akcie za dobrou cenu

Investicí do společností 3M, Caterpillar a Starbucks získá investor průměrný dividendový výnos 2,8 %. Společnost 3M roste nejpomaleji a má široký záběr podnikání, ale zároveň je z těchto tří akcií, co se týká ocenění nejlevnější. 

Za to akcie společnosti Caterpillar zatím v roce 2022 drtivě porazily trh, ale stále vypadají poměrně levně. Investoři by však měli mít na paměti, že společnost Caterpillar má za sebou rekordní rok. A jako cyklická akcie bude její ocenění v letech rozmachu vypadat mnohem levněji a v letech poklesu zase draze. 

Nakonec Starbucks je pěknou kombinací příjmu, hodnoty a růstu, která bude pravděpodobně čelit mnoha krátkodobým problémům. Dlouhodobá investiční teze společnosti však zůstává nedotčena.

Nenechte se uchlácholit pouze vysokou dividendou a dávejte pozor i na rizika jednotlivých akcií, která jsem si zmínily. Nejedná se o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Vždy si dělejte vlastní analýzu! 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$SBUX-0.4% sa nám začína opakovať asi sa treba nanho pozret 😀

Tohle jsou držáky, 3M mám ale zatím nedokupuju kvůli těm soudům a nízkému navyšování dividend a CAT jsem postupně vyprodal protože se mi zdal drahy. Předtím než se upravovaly odhady tak to vypadalo silne předražené, tedkom ty ukazatele už vypadají lépe ale otázka je ten předpokládaný růst. Nevíte jak je to s tím zákonem co se nedávno podepisoval? Je možné, že se ty peníze do budování infrastruktury nenalijou pokud USA spadnou do recese?

to opravdu nevím, jak by to bylo s dotacemi v případě recese

o $CAT+1.6% docela přemýšlím, ale u $SBUX-0.4% vidím spoustu negativních vlivů, které budou minimálně krátkodobě tlačit cenu akcie níže

mě asi nejvíce štve, že pozastavili ten zpětný odkup akcií..

Je dost možné, že se na $SBUX-0.4% podíváme ještě níže. Ale dlouhodobě zůstávám bullish, protože investiční teze společnosti stále zůstává nedotčena :))

No myslim si je jedna spoločnosť ktorá im začína dosť konkurovať pisal som o nej článok nespomeniem si už na meno ale vraj rastu odost rýchlejšie ako $SBUX-0.4% v zaciatkoch