S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Miki Miška verjetno ne bomo več videli samo v risankah, saj Disney ukinja njegove avtorske pravice.

V zadnjem času sem na spletu zasledil precej novic o $DIS+1.3%. Risani mišek, na katerem je podjetje zraslo, ne bo več imel svojih pravic, zato ga lahko uporablja kdor koli drug, ne da bi podjetje vprašal ali mu kar koli plačal. 🐭

Najslavnejši Disneyjev lik je v fazi preoblikovanja. In po mojem mnenju ni lep. Zame ta lik še vedno ostaja ikona iz otroštva. Podjetje je letos izgubilo zaščito avtorskih pravic za zgodnjo različico Miki Miške, kar je ustvarjalcem filmov in videoiger dalo priložnost, da si družinskega glodavca predstavljajo na novo - večinoma kot morilca. Ti Miki ne bi smeli vstopiti skozi vrata Čarobnega kraljestva.

DIS

Disney

DIS
$110.81 $1.39 +1.27%
1 Day
+0.01%
5 Days
-3.91%
1 Month
+14.79%
6 Months
+25.41%
YTD
+18.66%
1 Year
+5.81%
5 Years
-5.24%
Max.
+115,756.55%

Ni trajalo dolgo, da je ta informacija prišla v javnost, in že se v glavah režiserjev in ustvarjalcev iger porajajo najrazličnejše zamisli o tem, kako miška na novo upodobiti. Tukaj je eden od primerov. Steven LaMorte, producent in režiser, je povedal, da pripravlja film brez naslova, ki ga bodo posneli letos spomladi v New Yorku in bo izšel še letos. Dogajanje se dogaja na ladji, ki jo napade na potnike, kar LaMorte imenuje "skrivnostna, zlobna in morilska miš".

Slavni morilci lahko pomagajo pridobiti občinstvo, pravi Rhys Frake-Waterfield, režiser filma "Winnie the Pooh: Blood and Honey".

Pomaga tudi šokantnost. "Medvedek Pujsek je tako prijazen in sladek," je dejal Frake-Waterfield. "Ko vidiš, kako nekoga zgrabi za glavo in ga zabode v oko, je to veliko nasprotje."

Marca bo izšlo nadaljevanje filma Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 2, v katerem bo nastopil še en lik, ki je letos vstopil v javnost: Pujsov prijatelj Tigger. Tudi ta poskočni tiger bo ubijal ljudi, pravi Frake-Waterfield.

Gre za nizkoproračunske grozljivke, zato so zame to le dolgočasni, neberljivi filmi, ki si jih osebno ne bi privoščil in z njimi ubijal časa. Seveda je to moje mnenje, za mnoge pa je to lahko odlično nasprotje, in dovolj ljudi, ki sem jih prebral, celo pravi, da lahko pomagajo oživiti te like in prispevajo k oglaševanju podjetja.

Čeprav lahko Mikija iz filma "Steamboat Willie" (slavni in prvi nastop v črno-belem filmu "Steamboat Willie" iz leta 1928 skupaj s svojo prijateljico Minnie Mouse, katerega zgodnja različica je zdaj prav tako v javni domeni) uporabi kdor koli, je Disney lastnik blagovne znamke svoje maskote, kar pomeni, da podjetja ne smejo poskušati zavajati ljudi, da bi mislili, da njihovi predelani filmi, oddaje ali igre prihajajo od Disneyja, je dejal Jenkins. Disney napovedanih projektov ni želel komentirati, je pa v izjavi povedal, da bo še naprej varoval sodobnejše različice Miki Miške, "prav tako kot si bo prizadeval za zaščito pred zavajanjem potrošnikov zaradi nepooblaščene uporabe Miki in drugih naših ikoničnih likov".

Kaj menite o tej spremembi? 😊... seveda je to mogoče razumeti na različne načine, pojavijo se lahko zanimive ideje, veliko ustvarjalnih ljudi lahko svobodno dela z Mikijevim likom, po drugi strani pa se mi zdi v današnjem času, ko je nasilje že tako pogosto vidno, škoda v to vleči tudi ta lik.


No comments yet