S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Възможният път на Фед за стабилизиране на икономиката: очаква ли се намаляване на лихвените проценти?

Игор Иванов
9. 1. 2024
1 min read

Анализаторите на JPMorgan прогнозират, че Федералният резерв (ФЕД) може да предприеме стъпки за поддържане на стабилно меко приземяване на икономиката. Лихвените проценти биха могли да паднат под 3%, за да се премахне трудната ситуация. Какъв е сценарият, който стои зад тези прогнози?

Експертите на JPMorgan предполагат, че Федералният резерв може да предприеме исторически значимата стъпка за понижаване на лихвените проценти до под 3% през 2024 г., за да поддържа меко приземяване. Боб Мишел, глобален ръководител на отдела за фиксирана доходност в JPMorgan, заяви, че тази стъпка може да бъде ключов елемент за поддържане на икономическата стабилност в условията на спадаща инфлация.

При очакванията, че инфлацията ще продължи да спада, Микеле вижда като мярка, която Фед може да предприеме, намаляване на лихвените проценти с до 250 базисни точки до 2024 г. Това намаление може да доведе до лихвен процент под прага от 3%.

Микеле казва, че поддържането на "меко приземяване" е предизвикателство за икономиката, въпреки че признава успехите на Федералния резерв до момента. "Свалям шапка на Фед. Те успяха да постигнат меко приземяване. Единственият начин да го поддържат е постепенно да намалят лихвения процент по федералните фондове; в противен случай реалните лихви ще бъдат твърде силен насрещен вятър", казва Микеле.

Макар че лихвеният процент остава в диапазона 5,25%-5,5%, предложеното намаление с 250 базисни пункта може да го свали до под 3%. Микеле твърди, че това би съответствало на приетия от Фед неутрален лихвен процент от 2,5%, което би осигурило адекватно приспособяване на икономиката.

Въпреки това Мишел предупреждава, че Фед трябва внимателно да обмисли подхода си, за да избегне преждевременно обръщане на политиката, което би могло да ускори инфлацията. "Разглеждайки тези опасни рискове, по-високата инфлация е по-проблематична за пазарите", предупреди той. "Предприятията и домакинствата просто абсорбират средата на високи лихвени проценти и изведнъж виждате, че продажбите на жилища започват отново да се увеличават, продажбите на автомобили се увеличават, а предприятията инвестират и това създава по-високо ниво на инфлация."

Отказ от отговорност: В Булиос ще намерите много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, затова винаги правете собствен задълбочен анализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.