S&P 500 ^GSPC
5,072.76
-0.11%
Tesla TSLA
$204.26
+2.27%
Alphabet GOOG
$137.68
-1.73%
Apple AAPL
$181.16
-0.80%
Amazon AMZN
$173.78
+0.14%
Meta META
$486.39
-0.14%
Nvidia NVDA
$787.59
+0.07%
Microsoft MSFT
$407.65
+0.04%

A Fed lehetséges útja a gazdaság stabilizálásához: Kamatcsökkentés a láthatáron?

Vida Fazekas
9. 1. 2024
3 min read

A JPMorgan elemzői azt jósolják, hogy a Federal Reserve (Fed) lépéseket tehet annak érdekében, hogy a gazdaságot stabilan puha leszállásban tartsa. A kamatlábak 3% alá csökkenhetnek, hogy megszüntessék a nehéz helyzetet. Milyen forgatókönyv áll ezen előrejelzések mögött?

A JPMorgan szakértői szerint a Federal Reserve megteheti azt a történelmi jelentőségű lépést, hogy 2024-ben 3% alá csökkenti a kamatlábakat a puha leszállás fenntartása érdekében. Bob Michele, a JPMorgan fix kamatozású termékekért felelős globális vezetője szerint a lépés kulcsfontosságú lehet a gazdasági stabilitás fenntartásában a csökkenő infláció közepette.

Az infláció további csökkenésére vonatkozó várakozások mellett Michele úgy látja, hogy a Fed 2024-ig akár 250 bázisponttal is csökkentheti a kamatlábakat. Ez a csökkentés a 3%-os küszöb alatti kamatlábat eredményezhetné.

Michele szerint a gazdaság számára kihívást jelent a puha leszállás fenntartása, bár elismeri a Federal Reserve eddigi sikereit. "Le a kalappal a Fed előtt. Ők tervezték meg a puha leszállást. Ezt csak úgy lehet fenntartani, ha fokozatosan csökkentjük a szövetségi alapkamatlábat, különben a reálkamatok túl erős ellenszelet jelentenek" - mondta Michele.

Bár a kamatláb továbbra is az 5,25%-5,5%-os sávban marad, a javasolt 250 bázispontos csökkentés 3% alá húzhatja a kamatlábat. Michele szerint ez összhangban lenne a Fed által feltételezett 2,5%-os semleges kamatlábbal, ami megfelelő kiigazítást biztosítana a gazdaság számára .

Michele azonban arra figyelmeztet, hogy a Fednek alaposan meg kell fontolnia a megközelítését, hogy elkerülje az idő előtti politikai fordulatot, amely felgyorsíthatná az inflációt. "Ha ezeket a farokkockázatokat nézzük, a magasabb infláció problémásabb a piacok számára" - figyelmeztetett. "A vállalkozások és a háztartások egyszerűen elnyelik a magas kamatlábak környezetét, és hirtelen azt látjuk, hogy a lakáseladások ismét élénkülni kezdenek, az autóeladások fellendülnek, a vállalkozások pedig beruháznak, és ez magasabb szintű inflációt eredményez "."

Jogi nyilatkozat: A Bulioson rengeteg inspirációt találsz, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak rajtad múlik, ezért mindig végezz saját alapos elemzést.

Forrás: Bulibulista.hu.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.