S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

A Fed útja a gazdaság stabilizálásához: kamatcsökkentés a láthatáron

Adorján Fülöp
9. 1. 2024
3 min read

A JPMorgan elemzői azt jósolják, hogy a Federal Reserve (Fed) lépéseket tehet annak érdekében, hogy a gazdaságot stabilan puha leszállásban tartsa. A kamatlábak 3% alá csökkenhetnek, hogy megszüntessék a nehéz helyzetet. Milyen forgatókönyv áll ezen előrejelzések mögött?

A JPMorgan $JPM+0.5% szakértői azt jósolják, hogy a Federal Reserve 2024-ben jelentős lépést tehet, 3% alá csökkentve a kamatlábakat, hogy a gazdaságot puha leszállásban tartsa. Bob Michele, a JPMorgan globális fix jövedelműekért felelős vezetője szerint a lépés kulcsfontosságú lehet a gazdasági stabilitás fenntartásában a csökkenő infláció közepette.

Az infláció további csökkenésére vonatkozó várakozások mellett Michele úgy látja, hogy a Fed 2024 végéig akár 250 bázispontos kamatcsökkentést is megtehet. Ez a csökkentés a 3%-os küszöbérték alatti kamatlábat eredményezhet.

Michele szerint a gazdaság számára kihívást jelent a puha leszállás fenntartása, bár elismeri a Federal Reserve eddigi sikereit. "Le a kalappal a Fed előtt. Ők tervezték meg a puha leszállást. Ezt csak úgy lehet fenntartani, ha fokozatosan csökkentjük a szövetségi alapkamatlábat, különben a reálkamatok túl erős ellenszelet jelentenek" - mondta Michele.

Bár a kamatláb továbbra is az 5,25%-5,5%-os sávban marad, a javasolt 250 bázispontos csökkentés 3% alá húzhatja a kamatlábat. Michele szerint ez összhangban lenne a Fed által feltételezett 2,5%-os semleges kamatlábbal, ami megfelelő kiigazítást biztosítana a gazdaság számára .

Michele azonban arra figyelmeztet, hogy a Fednek alaposan meg kell fontolnia a megközelítését, hogy elkerülje az idő előtti politikai fordulatot, amely felgyorsíthatná az inflációt. "Ezeket a kockázatokat tekintve a magasabb infláció problémásabb a piacok számára" - figyelmeztetett. "A vállalkozások és a háztartások egyszerűen elnyelik a magas kamatlábak környezetét, és hirtelen azt látjuk, hogy a lakáseladások ismét élénkülni kezdenek, az autóeladások fellendülnek, a vállalkozások pedig beruháznak, és ez magasabb szintű inflációt eredményez "."

Jogi nyilatkozat: A Bulioson rengeteg inspirációt találsz, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak rajtad múlik, ezért mindig végezz saját alapos elemzést.

Forrás: Bulibulista.hu.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.