S&P 500 ^GSPC
5,063.72
-0.28%
Alphabet GOOG
$138.03
-1.48%
Nvidia NVDA
$776.80
-1.30%
Tesla TSLA
$201.85
+1.06%
Apple AAPL
$181.84
-0.44%
Meta META
$489.17
+0.44%
Amazon AMZN
$173.07
-0.27%
Microsoft MSFT
$406.75
-0.18%

Pot Feda do stabilizacije gospodarstva: znižanje obrestnih mer na obzorju

Mladen Rudonja
9. 1. 2024
2 min read

Analitiki banke JPMorgan napovedujejo, da bi lahko Federal Reserve (Fed) sprejel ukrepe za ohranitev stabilnega mehkega pristanka gospodarstva. Obrestne mere bi se lahko znižale pod 3 % in tako odpravile težke razmere. Kakšen scenarij se skriva za temi napovedmi?

Strokovnjaki družbe JPMorgan $JPM+0.3% napovedujejo, da bi lahko Federal Reserve leta 2024 naredil pomemben korak in znižal obrestne mere pod 3 %, da bi ohranil mehak pristanek. Bob Michele, globalni vodja oddelka za fiksni dohodek pri družbi JPMorgan, je dejal, da bi bila ta poteza lahko ključni element pri ohranjanju gospodarske stabilnosti v razmerah padajoče inflacije.

Ob pričakovanjih, da se bo inflacija še naprej zniževala, Michele kot ukrep, ki bi ga lahko FED sprejel, vidi znižanje obrestnih mer za kar 250 bazičnih točk do konca leta 2024. To znižanje bi lahko privedlo do znižanja obrestnih mer pod 3-odstotno mejo.

Michele pravi, da je ohranjanje mehkega pristanka izziv za gospodarstvo, čeprav priznava dosedanje uspehe Federal Reserve. "FEDu izrekam priznanje. S svojim delovanjem so dosegli mehak pristanek. Edini način za njegovo ohranitev bo postopno zniževanje obrestne mere za zvezna sredstva, sicer bodo realne obrestne mere premočan zaviralni dejavnik," je dejal Michele.

Medtem ko obrestna mera ostaja v razponu od 5,25 % do 5,5 %, bi se lahko s predlaganim znižanjem za 250 bazičnih točk znižala pod 3 %. Michele trdi, da bi bilo to v skladu s predvideno nevtralno stopnjo Fed v višini 2,5 %, kar bi zagotovilo ustrezno prilagoditev gospodarstva.

Vendar pa Michele opozarja, da mora Fed skrbno pretehtati svoj pristop, da bi se izognil prezgodnji spremembi politike, ki bi lahko pospešila inflacijo. "Če pogledamo ta tveganja, je višja inflacija za trge bolj problematična," je opozoril. "Podjetja in gospodinjstva preprosto absorbirajo okolje visokih obrestnih mer in nenadoma se začne ponovno povečevati prodaja stanovanj, prodaja avtomobilov in podjetja vlagajo, kar povzroči višjo raven inflacije."

Opozorilo: Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno sami opravite temeljito analizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.