S&P 500 ^GSPC
4,975.57
-0.60%
Nvidia NVDA
$694.52
-4.35%
Tesla TSLA
$193.76
-3.10%
Amazon AMZN
$167.08
-1.43%
Apple AAPL
$181.56
-0.41%
Meta META
$471.75
-0.33%
Microsoft MSFT
$402.79
-0.31%
Alphabet GOOG
$142.20
+0.31%

Исторически момент: SEC одобрява биткойн ETF

Teodor Aleksandrov
11. 1. 2024
1 min read

Решението на Комисията по ценните книжа и фондовите борси от сряда, с което се разрешава пускането на биткойн ETF, е важна стъпка. Това проправя пътя на масовите инвеститори да диверсифицират портфейлите си, без да притежават пряко криптовалутата. Прочетете нататък, за да разберете как този пробив може да промени динамиката на пазара и какво представлява той за бъдещето на биткойн.

Сряда се превърна в исторически ден за света на криптовалутите, когато Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) даде зелена светлина за стартирането на 11 нови спот ETF за биткойн. Решението ще позволи на обикновените инвеститори да получат достъп до най-голямата криптовалута в света, без да се налага дапритежават самия биткойн.

Вълнението около този ход обаче беше нарушено от фалшив пост в социалните мрежи, в който се твърдеше, че одобрението вече е дадено. Този неоторизиран пост предизвика хаос на Уолстрийт и привлече вниманието на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), която издаде официално потвърждение за одобрението около 24 часа по-късно.

Председателят на SEC Гари Генслър подчерта в изявление, че одобрението на ETF не означава одобрение на самия биткойн , и предупреди инвеститорите за рисковете, свързани с криптовалутата. Въпреки тези предупрежденияобаче пазарът на криптовалути реагира положително, а цената на биткойн достигна най-високото си ниво от две години насам през 2024 г.

Тези одобрения включваха някои от най-големите имена на Уолстрийт, от BlackRock до Franklin Templeton, както и редица фирми, работещи в света на криптовалутите. Тези емитенти се състезават да поддържат възможно най-ниски такси, за да привлекат възможно най-много инвеститори, след като ETF започне да се търгува.

С навлизането на тези нови ETF-и в битката се включват и големи играчи като JPMorgan Chase и Goldman Sachs, които предлагат да помогнат за създаването и обратното изкупуване на дяловете на новите фондове.

Този пробив идва след десетилетие на очакване, откакто братята Уинкълвос за първи път подадоха заявление за създаване на спот ETF за биткойн през 2013 г . Оттогава Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) е отхвърлила повече от 30 подобни искания, но ситуацията се промени миналата година, когато гигантът BlackRock подаде заявление за създаване на ETF. Това беше последвано от други искания от други финансови мениджъри.

Друг ключов моментбеше правната победа на Grayscale Investments над SEC през август миналата година. Тази победа промени правилата на играта и накара SEC да преразгледа позицията си по отношение на спот ETF за биткойни.

С появата на тези нови продукти дебатът за въздействието, което те ще окажат върху цената на биткойн, отново се разгоря. Експертите смятат, че финансовите продукти ще привлекат инвестиции за стотици милиарди долари в рамките на две години, което може да доведе до още по-голямо покачване на цената на биткойн. Бернщайн, главният изпълнителен директор на компанията, дори прогнозира, че до 2025 г. стойността на биткойн може да достигне 150 000 долара.

BTCUSD

Bitcoin USD

BTCUSD
$51,649.13 -$624.40 -1.19%
1 Day
-1.19%
5 Days
1 Month
6 Months
1 Year
YTD
5 Years
Max.

В същото време обаче предупрежденията за рисковете, свързани с биткойн, остават и инвеститорите се призовават да бъдат предпазливи, когато се занимават с тези нови финансови инструменти. С новата ера на спотовите биткойн ETF-и се отваря глава, която може да определи бъдещето на криптовалутите в масовия финансов свят.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, затова винаги извършвайте задълбочен самоанализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.