S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

Moment istoric: SEC aprobă ETF-urile bitcoin

Nicolae Francescu
11. 1. 2024
4 min read

Verdictul de miercuri al SEC care permite lansarea ETF-urilor de bitcoin a fost un pas important. Acesta deschide calea pentru ca investitorii obișnuiți să își diversifice portofoliile fără a deține direct criptomoneda. Citiți în continuare pentru a vedea cum ar putea schimba această descoperire dinamica pieței și ce reprezintă pentru viitorul bitcoin.

Miercuri a devenit o zi istorică pentru lumea criptografică, când Comisia pentru valori mobiliare și bursiere (SEC ) a dat undă verde pentru lansarea a 11 noi ETF-uri bitcoin spot. Decizia va permite investitorilor obișnuiți să aibă acces la cea mai mare criptomonedă din lume fără a fi nevoițisă dețină bitcoin în sine.

Cu toate acestea, entuziasmul din jurul acestei mișcări a fost perturbat de o postare falsă pe o rețea de socializare care susținea că aprobarea fusese deja acordată. Această postare neautorizată a provocat haos pe Wall Street și a atras atenția SEC, care a emis o confirmare oficială a aprobării aproximativ 24 de ore mai târziu.

Președintele SEC, Gary Gensler, a subliniat într-o declarație că aprobarea ETF-ului nu implică aprobarea bitcoin-ului în sine și a avertizat investitorii cu privire la riscurile asociate cu criptomoneda. Cu toateacestea, în ciuda acestor avertismente, piața criptomonedelor a reacționat pozitiv, iar prețul bitcoin a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani în cursul anului 2024.

Aceste aprobări au inclus unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street, de la BlackRock la Franklin Templeton, precum și o serie de firme care activează în lumea criptomonedelor. Acești emitenți au concurat pentru a menține comisioanele la un nivel cât mai scăzut pentru a atrage cât mai mulți investitori odată ce ETF-ul va începe să se tranzacționeze.

Pe măsură ce aceste noi ETF-uri intră în joc, jucători mari precum JPMorgan Chase și Goldman Sachs se alătură , de asemenea, luptei , oferindu-se să ajute la crearea și răscumpărarea de acțiuni ale noilor fonduri.

Această descoperire vine după un deceniu de anticipare, de când frații Winklevoss au depus prima cerere de creare a unui ETF pentru bitcoin spot în 2013 . De atunci, SEC a respins peste 30 de cereri similare, însă situația s-a schimbat anul trecut, când gigantul BlackRock a depus o cerere de creare a unui ETF. Aceasta a fost urmată de alte cereri din partea altor administratori de fonduri.

Un alt moment cheiea fost victoria juridică a Grayscale Investments asupra SEC în august anul trecut. Această victorie a schimbat regulile jocului și a determinat SEC să își reconsidere poziția față de ETF-urile spot de bitcoin.

Odată cu apariția acestor noi produse, dezbaterea cu privire la impactul pe care îl vor avea asupra prețului bitcoin a fost din nou agitată. Experții estimează că aceste produse financiare vor atrage investiții de sute de miliarde de dolari în doi ani, ceea ce ar putea duce la o creștere și mai mare a prețului bitcoin. Bernstein, directorul general al companiei, prezice chiar că până în 2025 valoarea bitcoin ar putea ajunge la 150.000 de dolari.

BTCUSD

Bitcoin USD

BTCUSD
$51,375.78 -$897.76 -1.72%
1 Day
-1.32%
5 Days
1 Month
6 Months
1 Year
YTD
5 Years
Max.

În același timp, însă, avertismentele privind riscurile asociate bitcoin rămân, iar investitorii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență atunci când se implică în aceste noi instrumente financiare. Odată cu noua eră a ETF-urilor de bitcoin la vedere, se deschide un capitol care ar putea contura viitorul criptomonedelor în lumea financiară obișnuită.

Disclaimer: Există o mulțime de surse de inspirație care pot fi găsite pe Bulios, însă selecția acțiunilor și construirea portofoliului depinde de dumneavoastră, așa că efectuați întotdeauna o autoanaliză amănunțită.

Sursă.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.