S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Történelmi pillanat: a SEC jóváhagyja a bitcoin ETF-eket

György Sárosi
11. 1. 2024
4 min read

A SEC szerdai ítélete, amely lehetővé tette a bitcoin ETF-ek elindítását, jelentős lépés volt. Ez megnyitja az utat a mainstream befektetők számára, hogy portfóliójukat diverzifikálják anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák a kriptovalutát. Olvassa el, hogyan változtathatja meg ez az áttörés a piac dinamikáját, és mit jelent ez a bitcoin jövője szempontjából.

Történelmi nap lett a szerdai a kriptovilág számára, amikor az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC ) zöld utat adott 11 új bitcoin spot ETF elindításának. A döntés lehetővé teszi az egyszerű befektetők számára, hogy hozzáférjenek a világ legnagyobb kriptopénzéhez anélkül, hogymagát a bitcoint birtokolniuk kellene.

A lépést övező izgalmat azonban megzavarta egy hamis közösségi poszt, amely azt állította, hogy az engedélyt már megadták. Ez a jogosulatlan poszt káoszt okozott a Wall Stre eten, és felhívta a SEC figyelmét, amely körülbelül 24 órával később hivatalosan is megerősítette a jóváhagyást.

Gary Gensler, a SEC elnöke közleményben hangsúlyozta, hogy az ETF jóváhagyása nem jelenti magának a bitcoinnak a jóváhagyását , és figyelmeztette a befektetőket a kriptopénzzel kapcsolatos kockázatokra. A figyelmeztetések ellenére azonban akriptopénzek piaca pozitívan reagált, és a bitcoin árfolyama 2024 folyamán elérte az elmúlt két év legmagasabb szintjét.

Ezek a jóváhagyások a Wall Street legnagyobb nevei közé tartoztak, a BlackRocktól a Franklin Templetonig, valamint a kriptopénzek világában tevékenykedő számos cég. Ezek a kibocsátók azon versengtek, hogy a díjakat a lehető legalacsonyabban tartsák, hogy minél több befektetőt vonzzanak, amint az ETF megkezdi a kereskedést.

Ahogy ezek az új ETF-ek beindulnak, olyan nagy szereplők, mint a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs is beszállnak a küzdelembe , és felajánlják, hogy segítenek az új alapok befektetési jegyeinek létrehozásában és visszaváltásában.

Ez az áttörés egy évtizedes várakozás után következik be, amióta a Winklevoss testvérek 2013-ban először jelentkeztek egy bitcoin spot ETF létrehozására. A SEC azóta több mint 30 hasonló kérelmet utasított el, de a helyzet tavaly megváltozott, amikor a BlackRock óriásvállalat beadta az ETF létrehozásának kérelmét. Ezt más pénzkezelők további kérelmei követték.

Egy másik kulcsfontosságú momentumvolt a Grayscale Investments jogi győzelme a SEC felett tavaly augusztusban. Ez a győzelem mindent megváltoztatott , és arra késztette a SEC-t, hogy felülvizsgálja a bitcoin spot ETF-ekkel kapcsolatos álláspontját.

Ezen új termékek megjelenésével ismét fellángolt a vita arról, hogy milyen hatással lesznek a bitcoin árfolyamára. Szakértők becslései szerint a pénzügyi termékek két éven belül több százmilliárd dollárnyi befektetést vonzanak majd, ami még inkább felfelé lökheti a bitcoin árfolyamát. Bernstein, a cég vezérigazgatója még azt is megjósolja, hogy 2025-re a bitcoin értéke elérheti a 150 ezer dollárt.

BTCUSD

Bitcoin USD

BTCUSD
$51,540.14 -$25.08 -0.05%
1 Day
+0%
5 Days
-1.19%
1 Month
+15.26%
6 Months
-5.93%
YTD
1 Year
-45.61%
5 Years
+141.89%
Max.
+4,921.8%

Ugyanakkor azonban továbbra is figyelmeztetnek a bitcoinnal kapcsolatos kockázatokra, és a befektetőket óvatosságra intik, amikor ezekkel az új pénzügyi eszközökkel foglalkoznak. A spot bitcoin ETF-ek új korszakával olyan fejezet nyílik, amely a kriptovaluták jövőjét alakíthatja a mainstream pénzügyi világban.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson rengeteg inspirációt lehet találni, azonban a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak Önön múlik, ezért mindig végezzen alapos önelemzést.

Source.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.