S&P 500 ^GSPC
5,069.56
-0.17%
Tesla TSLA
$203.63
+1.95%
Alphabet GOOG
$137.64
-1.76%
Nvidia NVDA
$775.06
-1.52%
Apple AAPL
$181.13
-0.82%
Meta META
$485.46
-0.33%
Microsoft MSFT
$407.18
-0.07%
Amazon AMZN
$173.42
-0.07%

Zgodovinski trenutek: SEC odobrila ETF za bitcoin

Željko Kos
11. 1. 2024
3 min read

Sodba SEC, ki je v sredo dovolila uvedbo ETF za bitcoin, je bila pomemben korak. S tem se je odprla pot običajnim vlagateljem, da razpršijo svoje portfelje, ne da bi bili neposredno lastniki kriptovalute. V nadaljevanju si preberite, kako lahko ta preboj spremeni dinamiko trga in kaj pomeni za prihodnost bitcoina.

Sreda je postala zgodovinski dan za svet kriptovalut, ko je Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) prižgala zeleno luč za uvedbo 11 novih promptnih skladov ETF za bitcoin. Ta odločitev bo običajnim vlagateljem omogočila dostop do največje kriptovalute na svetu, ne da bi moraliimeti sam bitcoin.

Vendar je navdušenje ob tej potezi zmotila lažna objava na družbenem omrežju, ki je trdila, da je bila odobritev že izdana. Ta nepooblaščena objava je povzročila kaos na Wall Streetu in pritegnila pozornost SEC, ki je približno 24 ur pozneje izdala uradno potrditev odobritve.

Predsednik SEC Gary Gensler je v izjavi poudaril, da odobritev ETF ne pomeni podpore samemu bitcoinu , in opozoril vlagatelje na tveganja, povezana s kriptovaluto. Kljub tem opozorilompa se je trg kriptovalut odzval pozitivno in cena bitcoina je v letu 2024 dosegla najvišjo raven v zadnjih dveh letih.

Med temi potrditvami so bila nekatera največja imena na Wall Streetu, od BlackRock do Franklin Templeton, pa tudi številna podjetja, ki delujejo v svetu kriptovalut. Ti izdajatelji so tekmovali, da bi ohranili čim nižje pristojbine in tako pritegnili čim več vlagateljev, ko bo ETF začel trgovati.

Ob začetku delovanja teh novih ETF-jev se jim pridružujejo tudi veliki igralci, kot sta JPMorgan Chase in Goldman Sachs, ki ponujajo pomoč pri ustvarjanju in odkupu delnic novih skladov.

Do tega preboja prihaja po desetletju pričakovanj, odkar sta brata Winklevoss leta 2013 prvič zaprosila za ustanovitev promptnega ETF za bitcoin. Komisija za vrednostne papirje in borzo je od takrat zavrnila več kot 30 podobnih prošenj, vendar se je situacija spremenila lani, ko je vlogo za ustanovitev ETF vložil velikan BlackRock. Temu so sledile še druge prošnje drugih upravljavcev denarja.

Drugi ključni trenutek jebila pravna zmaga družbe Grayscale Investments nad komisijo SEC avgusta lani. Ta zmaga je spremenila pravila igre in spodbudila komisijo SEC, da je ponovno preučila svoje stališče do promptnih ETF-jev za bitcoin.

S pojavom teh novih produktov se je znova razplamtela razprava o tem, kakšen vpliv bodo imeli na ceno bitcoina. Strokovnjaki ocenjujejo, da bodo ti finančni produkti v dveh letih pritegnili na stotine milijard dolarjev naložb, kar bi lahko ceno bitcoina še dodatno dvignilo. Bernstein, izvršni direktor podjetja, celo napoveduje, da bi lahko vrednost bitcoina do leta 2025 dosegla 150.000 dolarjev.

BTCUSD

Bitcoin USD

BTCUSD
$60,860.20 $3,789.10 +6.64%
1 Day
+0.07%
5 Days
-1.19%
1 Month
+15.26%
6 Months
-5.93%
YTD
1 Year
-45.61%
5 Years
+141.89%
Max.
+4,921.8%

Hkrati pa ostajajo opozorila o tveganjih, povezanih z bitcoinom, zato vlagatelje pozivamo k previdnosti pri vključevanju v te nove finančne instrumente. Z novo dobo promptnih skladov ETF za bitcoin se odpira poglavje, ki lahko oblikuje prihodnost kriptovalut v glavnem finančnem svetu.

Izjava o omejitvi odgovornosti: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito samoanalizo.

Vir: Burios, spletna stran, spletna stran, spletna stran, spletna stran, spletna stran, spletna stran.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.