S&P 500 ^GSPC
4,975.57
-0.60%
Nvidia NVDA
$694.52
-4.35%
Tesla TSLA
$193.76
-3.10%
Amazon AMZN
$167.08
-1.43%
Apple AAPL
$181.56
-0.41%
Meta META
$471.75
-0.33%
Microsoft MSFT
$402.79
-0.31%
Alphabet GOOG
$142.20
+0.31%

Инфлацията на фокус: Как новите данни усложняват плановете на Фед?

Игор Иванов
12. 1. 2024
1 min read

Неочакваното повишение на инфлацията през декември предизвика безпокойство на пазарите и усложни процеса на вземане на решения от ФЕД. С новите данни инвеститорите се питат дали планираното намаляване на лихвените проценти през март все още е реалистично.

Докладът за инфлацията внесе неочаквани обрати, усложнявайки плановете на Фед. Инфлацията в САЩ се повиши с 3,4% спрямо предходната година, което е по-голямо от очакваното увеличение. Това създава още едно предизвикателство за служителите на Фед, които се опитват да определят подходящия момент за намаляване на лихвените проценти.

Като се изключат волатилните категории храни и енергия, "базовата" инфлация спадна до 3,9%, което е по-малко от очакваните 3,8%. Тези неочаквани числа може да означават, че намаляването на лихвените проценти през март не е толкова сигурно, колкото се смяташе първоначално.

"Март е твърде рано за намаляване на лихвените проценти. Докладът за индекса на потребителските цени показва, че централната банка все още има работа за вършене по отношение на овладяването на инфлацията."

Лорета Местер, президент на ФЕД Кливланд

Въпреки че инфлацията е по-слаба, отколкото през предходния период, тя все още е на сравнително високо равнище. Базисната инфлация се понижи до 3,9%, което е значителен спад спрямо 5,6% в началото на миналата година, но тя все още изисква предпазлив подход от страна на Фед.

"Първото намаление на лихвените проценти може да се случи по-късно, отколкото очаква пазарът".

Джером Пауъл, председател на Фед

Тази позиция противоречи на очакванията на инвеститорите, които предвиждат до шест намаления на лихвите през тази година, започвайки от март.

Други членове на Фед подчертават предпазливостта и изискват повече доказателства за намаляваща инфлация, преди да вземат решения за лихвите. Очакванията на Уолстрийт обаче остават непроменени, като вероятността Фед данамали лихвите през март е 61%.

Като цяло новите данни за инфлацията създават несигурност относно плановете на Фед за намаляване на лихвените проценти.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.