S&P 500 ^GSPC
5,073.81
-0.09%
Tesla TSLA
$204.12
+2.20%
Alphabet GOOG
$137.28
-2.02%
Apple AAPL
$181.22
-0.77%
Nvidia NVDA
$785.54
-0.19%
Microsoft MSFT
$407.14
-0.08%
Meta META
$486.66
-0.08%
Amazon AMZN
$173.66
+0.07%

Inflația în centrul atenției: Cum complică noile date planurile Fed?

Atanasie Constantinescu
12. 1. 2024
2 min read

Creșterea neașteptată a inflației din decembrie a provocat neliniște pe piețe și a complicat procesul decizional al Fed. Având în vedere noile date, investitorii se întreabă dacă reducerea planificată a ratei dobânzii în martie mai este realistă.

Raportul privind inflația a adus răsturnări de situație neașteptate, complicând planurile Fed. Inflația din SUA a crescut cu 3,4% față de anul precedent, o creștere mai mare decât se aștepta. Acest lucru creează o altă provocare pentru oficialii Fed care încearcă să determine momentul potrivit pentru a reduce ratele dobânzilor.

Excluzând categoriile volatile de alimente și energie, inflația "de bază" a scăzut la 3,9%, mai mică decât cea de 3,8% așteptată. Aceste cifre neașteptate pot însemna că o reducere a ratei în martie nu este atât de sigură pe cât se credea inițial.

"Martie este prea devreme pentru o reducere a ratei. Raportul privind IPC arată că banca centrală mai are încă de lucru în ceea ce privește limitarea inflației."

Loretta Mester, președinte al Fed din Cleveland

Deși inflația a fost mai blândă decât în perioada precedentă, aceasta se află încă la un nivel relativ ridicat. Inflația de bază a scăzut la 3,9%, în scădere semnificativă de la 5,6% la începutul anului trecut, dar necesită în continuare o abordare prudentă din partea Fed.

"Prima reducere a dobânzii ar putea veni mai târziu decât se așteaptă piața."

Jerome Powell, președintele Fed

Această poziție contrazice așteptările investitorilor, care anticipează până la șase reduceri de rate în acest an, începând cu luna martie.

Alți membri ai Fed insistă asupra prudenței și cer mai multe dovezi ale scăderii inflației înainte de a lua decizii privind ratele. Așteptările de pe Wall Street rămân însă neschimbate, cu o probabilitate de 61% ca Fed reducă ratele în martie.

În general, noile date privind inflația creează incertitudine cu privire la planurile de reducere a ratelor de către Fed.

Disclaimer: Există o mulțime de surse de inspirație pe Bulios, dar selecția acțiunilor și construirea portofoliului depinde de dumneavoastră, așa că faceți întotdeauna o analiză proprie amănunțită.

Sursa.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.