S&P 500 ^GSPC
4,975.57
-0.60%
Nvidia NVDA
$694.52
-4.35%
Tesla TSLA
$193.76
-3.10%
Amazon AMZN
$167.08
-1.43%
Apple AAPL
$181.56
-0.41%
Meta META
$471.75
-0.33%
Microsoft MSFT
$402.79
-0.31%
Alphabet GOOG
$142.20
+0.31%

Fókuszban az infláció: Hogyan bonyolítják az új adatok a Fed terveit?

György Sárosi
12. 1. 2024
3 min read

Az infláció váratlan decemberi emelkedése nyugtalanságot okozott a piacokon, és megnehezítette a Fed döntéshozatalát. Az új adatok alapján a befektetők megkérdőjelezik, hogy a márciusra tervezett kamatcsökkentés még reális-e.

Az inflációs jelentés váratlan fordulatokat hozott, megnehezítve a Fed terveit. Az amerikai infláció 3,4%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami a vártnál nagyobb emelkedés. Ez újabb kihívást jelent a Fed tisztviselői számára, akik megpróbálják meghatározni a kamatcsökkentés megfelelő időpontját.

A volatilis élelmiszer- és energiakategóriák nélkül a "maginfláció" 3,9%-ra csökkent, ami alacsonyabb a várt 3,8%-nál. Ezek a váratlan számok azt jelenthetik, hogy a márciusi kamatcsökkentés nem olyan biztos, mint eredetileg gondolták.

"Március túl korai a kamatcsökkentéshez. A CPI-jelentés azt mutatja, hogy a központi banknak még mindig van tennivalója az infláció megfékezése terén".

Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke

Bár az infláció enyhébb volt, mint a korábbi időszakban, még mindig viszonylag magas szinten van. A maginfláció 3,9%-ra csökkent, ami jelentősen elmarad a tavaly év eleji 5,6%-tól, de még mindig óvatos megközelítést igényel a Fed részéről.

"Az első kamatcsökkentésre később kerülhet sor, mint ahogy azt a piac várja".

Jerome Powell, a Fed elnöke

Ez az álláspont ellentmond a befektetői várakozásoknak, amelyek akár hat kamatcsökkentést is várnak idén, márciustól kezdve.

Más Fed-tagok az óvatosságot hangsúlyozzák, és a kamatdöntések meghozatala előtt több bizonyítékot követelnek a csökkenő inflációról. A Wall Street várakozásai azonban változatlanok: 61%-os a valószínűsége annak, hogy a Fed márciusban kamatcsökkentést hajt végre.

Összességében az új inflációs adatok bizonytalanságot keltenek a Fed kamatcsökkentési terveivel kapcsolatban.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson sok inspirációt találhat, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak Önön múlik, ezért mindig végezzen saját alapos elemzést.

Forrás: Bulibulista.hu.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.