S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Inflacija v središču pozornosti: Kako novi podatki otežujejo načrte Fed?

Željko Kos
12. 1. 2024
2 min read

Nepričakovano povečanje inflacije v decembru je povzročilo nelagodje na trgih in otežilo odločanje Fed. Z novimi podatki se vlagatelji sprašujejo, ali je načrtovano znižanje obrestnih mer marca še vedno realno.

Poročilo o inflaciji je prineslo nepričakovane preobrate, ki so zapletli načrte Fed. Inflacija v ZDA se je v primerjavi z letom prej zvišala za 3,4 %, kar je večja rast od pričakovane. To predstavlja še en izziv za uradnike Fed, ki poskušajo določiti pravi čas za znižanje obrestnih mer.

Brez upoštevanja volatilnih kategorij hrane in energentov se je "osnovna" inflacija znižala na 3,9%, kar je manj od pričakovanih 3,8%. Te nepričakovane številke lahko pomenijo, da znižanje obrestnih mer v marcu ni tako gotovo, kot se je sprva zdelo.

"Marca je prezgodaj za znižanje obrestnih mer. Poročilo o indeksu cen življenjskih potrebščin kaže, da ima centralna banka še vedno veliko dela z obvladovanjem inflacije."

Loretta Mester, predsednica clevelandske centralne banke Fed

Čeprav je bila inflacija blažja kot v prejšnjem obdobju, je še vedno na razmeroma visoki ravni. Osnovna inflacija se je znižala na 3,9 %, kar je precej manj kot v začetku lanskega leta, ko je znašala 5,6 %, vendar še vedno zahteva previden pristop Fed.

"Do prvega znižanja obrestnih mer bo morda prišlo pozneje, kot pričakuje trg."

Jerome Powell, predsednik Fed

To stališče je v nasprotju s pričakovanji vlagateljev, ki predvidevajo do šest znižanj obrestnih mer v letošnjem letu, začenši z marcem.

Drugi člani Fed poudarjajo previdnost in zahtevajo več dokazov o upadanju inflacije, preden bodo sprejeli odločitev o obrestnih merah. Pričakovanja Wall Streeta pa ostajajo nespremenjena, saj obstaja 61-odstotna verjetnost, da bo Fed marca znižal obrestne mere.

Na splošno novi podatki o inflaciji ustvarjajo negotovost glede načrtov Fed za znižanje obrestnih mer.

Opozorilo: Na portalu Bulios lahko najdete veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.