S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Řekl jsem si, že se podělím o svůj momentální watchlist. Přiznám se, že na tomhle trhu najít něco co by perfektně zapadlo do scénáře "jasný buy" je hodně těžký úkol (alespoň pro mě).

Určitě budu rád za názory v komentářích vás co buď dané firmy držíte nebo plánujete otevřít pozice. Samozřejmě se nebráním ani inspiraci od vás na co se podívat hlouběji :)

Bayer AG - trhem dost zbitá firma, hra na úspěšnou restrukturalizaci/split na více firem, nějaká ta divi, otevřel jsem opravdu pidi (pár tisíc) pozici a budu sledovat vývoj 

$XOM-1.9% - v situaci relativně levné ropy je tam nějaký upside, je to i hra na zelenou energii protože nechtějí přijít o zisky 

$MNMD-0.9% - úplně "outside the box" small cap, biotech věnující se využití psychedelik pro léčebné účely, založený 2019 takže to není o číslech ale o vizi a potenciálu, v zásadě startupová investice

$PEP-0.4% - za adekvátní cenu OK defenzivní/divi přídavek do portfolia

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

PEP v portfoliu mám, ale asi budu přikupovat, jelikož ta cena je poměrně v pohodě.

Proč ti přijde zrovna $MNMD-0.9% zajímavé? Chápu, že je to outside The box, ale proč zrovna oni?

Protože je to unikátní byznys. Moc publicly traded firem zaměřených na medicínské využití psychedelik není. A ten potenciál vzhledem k růstu poruch jako jsou úzkosti, PTS apod. v US populaci, kde takové produkty teoreticky můžou hodně pomoci (s menšími side effecty než standardní psychofarmaka), tam je. A dá se to samozřejmě hrát i na to, že je v budoucnu někdo z big pharmy koupí.

S tou unikátností to zas tak horký nebude. Je teda pravda, že Mindmed je jednou z mála firem, které se specializují jenom na to. Ale dělá to třeba Pfizer nebo Johnson & Johnson a další firmy, který mají výzkumy na poli psychedelik v pipelinech. Nicméně to není velkej business a další troufám si tvrdit desetiletí to velkej business nebude. Jelikož:

1) Psychedeliky asistovaná psychoterapie je teprve ve fázi výzkumu, kdy se dělají odborné studie. Mimochodem v Praze to dělá třeba NÚDZ nebo klinika Psyon a Češi jsou v tom výzkumu na špici. 
2) Nefunguje to tak, že si dáš piluli a jdeš domů. Potřebuješ se zapsat na kliniku a tím stavem tě provází psychoterapeut speciálně vyškolený na integraci takového zážitku. Problém? Ve světě je takových lidí jako šafránu. To znamená, že nemáš lidi který by tu terapii s klienty dělali, nemáš studie a tudíž to nebudeš masově vyrábět. 
3) Vyškolit terapeuta malým výcvikem bude trvat minimálně 3 - 5 let. Záleží kolik bude chtít která asociace - jestli malý nebo velký výcvik. 
4) Potřebuješ kliniky s dobrým settingem pro PAP - nejsou. 
5) Klienti budou muset pro PAP (psych. asist. psychoterapie) splnit diagnostická kritéria a budou muset s takovou léčbou souhlasit, což není vždy snadné. Jak získat souhlas klienta, tak i dostat doporučení. 
6) Zatím má PAP dle výzkumů nejefektivnější využití u farmakorezistentní deprese a PTSD. Ve výzkumu je působení na autismus a ADHD.

7) Je malá šance, že by se z toho stala masová věc. Spíše se to nasadí u pacientů, kde budou tradiční psychofarmaka selhávat nebo jsou u konkrétního jedince natolik závažné nebo omezující vedlejší účinky, že by se přistoupilo k alternativě PAP. Pokud se mluví o závazných vedlejších účincích psychofarmak, tak se většinou mluví o lidech, kteří je musí užívat ve vysokých dávkách. A pak jsou také různé skupiny těch léků. Takže když máš jedince s kterej ti nepříznivě reaguje na antipresesiva xy, tak prostě změníš lék a najednou se stane, že ten člověk nemá žádné vedlejší účinky. U PTSD je PAP  slibné, ale je tam potřeba potkat spoustu diagnostických kritérií. 
8) U lidí co mají ve spektru úzkostné poruchy, masivní nasazení rovněž nehrozí. Valná většina zvládá život pouze za psychoterapeutické podpory a bez léků. Lidí kteří mají takové problémy, že by pro ně bylo PAP vhodné je málo. 
9) Mindmed svým výzkumem v podstatě navazuje na výzkum z osmdesátých let s kyselinou lysergovou a MDMA. MDMA se jeví jako slibná pro PTSD, ale u klinické farmakorezistentní deprese se skvěle osvědčil synteticky vyráběný ketamin, který má míň vedlejších účinků a hlavně už se s ním pracuje a vyrábí ho J&J. 
10) A teď potřebuješ ještě přesvědčit farma firmy, aby toho vyráběly hodně a jako na běžícím páse, aby z toho byl velkej business. Protože velkej business je chrlit spoustu psychofarmak, kde ti jedna pilule zabere na spoustu onemocnění a s klientem se jen ladí který lék a v jaké dávce, aby bylo pro nej více benefitů, než vedlejších účinků. A ve chvíli kdy to velkej a hodně zajímavej business bude, tak bude těžký pro malou firmičku jako je Mindmed odolat konkurenci jako J&J nebo Pfizer a další, kteří na to mají výrobní kapacity. 
11) Mindmed nevyrábí žádnou unikátní látku, ale experimentují s něčím, co patentově neuchráníš. Ten patent se bude kdyžtak vztahovat na nějakou farmakodrobnost a to znamená, že nebude takový problém to napodobit. 

Je tam teda ještě mnohem víc věcí a problémů. To jen tak na úvod a moje myšlenky k tomu. Od té investice tě nezrazuji, jen nabádám k opatrnosti a možná se snažím ukázat i jiné pohledy na věc.

$BAYN mi dělá vrásky na čele. Vstup na 43€ bez přílišných znalostí o firmě. Byla to chyba a nejsem si jistý, zdali se to snažit "vysedět", nebo to dát do něčeho, čemu opravdu rozumím. Tohle vysezení pozic se často nevyplácí. Obávám se, že restrukturalizace bude trvat déle, než jsem zamýšlel.

$XOM-1.9% mám asi 4% ptf na 102$ a vedle toho držím i $OXY-2.6%. Tam je opravdu těžké vybírat vítěze. Paradoxně nyní uvažuju, zdali jsem neměl jít spíše pro $CVX-1.0% kvůli masivním plánovaným odkupům. Důvod, proč ale ropáky více nepřikupuji, je obava z toho, že OPEC rozjede těžbu a pošle cenu ropy dolů. Nedokážu vyhodnotit, do jaké míry je toto scenário opravdovou hrozbou.

Namísto $PEP-0.4% já sleduji např. $SBUX-15.9%. Vidím v něm potenciál, i číselně mi to dává větší smysl.

Ten $SBUX-15.9% vypadá i celkem dobře na grafu a kdyby padl pod 86 asi bych dost uvažoval, že ho zařadím. :)

Myslím si, že cokoliv pod 90$ by mohlo dělat v budoucnu radost. Jednoduchá společnost na porozumění a veliký potenciál v Indii, kde budou agresivně expandovat.

Konflikt USA x OPEC se samozřejmě rozjet může, ale ani jedna strana si tím stejně nepomůže a nebude to mít dlouhého trvání. Jenom takový politický "kick in the balls" ze strany Arabů vůči USA. A v horizontu 5+ let na tom stejně nebude příliš záležet. Ty dlouhodobé trendy jsou celkem pevně dané. Exxon beru, že je taková "jistota" v sektoru, ale z researche kolem energy firem mi vychází ještě jedna možná příležitost - $BP-1.4%. Na první pohled to nevypadá vůbec atraktivně, čísla krapet chaos, ale pod povrchem se dle mého schovává překvapivě docela quality byznys.

Je fakt, že stejně ropu držím spíše jako hedge proti případným válkám na dlouhé roky.

Quality byznys z jakého hlediska? Nemám o BP moc veliký přehled.