S&P 500 ^GSPC
5,076.25
-0.04%
Tesla TSLA
$204.34
+2.31%
Alphabet GOOG
$137.36
-1.96%
Nvidia NVDA
$778.66
-1.06%
Apple AAPL
$181.46
-0.64%
Meta META
$484.97
-0.43%
Amazon AMZN
$173.45
-0.05%
Microsoft MSFT
$407.41
-0.02%

Норвежки фонд за богатство: главният изпълнителен директор предупреждава за ниска възвръщаемост

Teodor Aleksandrov
16. 1. 2024
1 min read

Норвежкият държавен инвестиционен фонд, известен още като Norges Bank Investment Management, с активи на стойност 1,5 трилиона долара, се подготвя за период на слаби пазарни резултати през следващите години. Главният изпълнителен директор на фонда Николай Танген предупреди в изказване на Световния икономически форум в Давос за ниска възвръщаемост, която може да бъде повлияна от нарастващата инфлация.

В интервю за телевизия Блумбърг Танген заяви, че не е прекалено оптимистично настроен по отношение на доходността, тъй като в основата й стои инфлационен натиск, който може да се запази за продължителен период от време. Той очаква международните централни банки да бъдат предпазливи в намаляването на лихвените проценти, за да не отслабят икономиката твърде бързо.

"Не сме прекалено оптимистично настроени по отношение на доходността. Съществува по-дълбок базисен инфлационен натиск и според мен той ще се задържи за по-дълъг период от време. Смятам, че международните централни банки ще бъдат много, много предпазливи по отношение на твърде бързото намаляване на лихвените проценти, тъй като бяха твърде бавни в повишаването им."

Главен изпълнителен директор на Norges Bank Николай Танген

Норвежкият фонд, който има за цел да инвестира приходите на Норвегия от нефт и газ в чужбина, притежава дялове в над 9000 компании, което представлява около 1,5% от всички акции на световни борсово търгувани дружества. Фондът има уникален поглед върху състоянието на пазарите не само при акциите, но и при тези с фиксиран доход, недвижимите имоти и инфраструктурата за възобновяеми енергийни източници.

Нарастващият инфлационен натиск по света, високото търсене на заплати и последиците от изменението на климата оказват негативно влияние върху цените. Въпреки че пазарът е изправен пред различни предизвикателства, Танген смята, че най-лошото от скоковете в цената на капитала вероятно е зад гърба ни и очаква известно нормализиране в бъдеще.

"Знаете ли, това, което наистина дерайлира нещата, са неща, за които не сме мислили: финансовата криза, земетресението, Ковида, такива ситуации, това е, което ще ги дерайлира, и не знаем какъв ще бъде жокерът за 2024 г., но определено ще бъде нещо, за което никой от нас не е мислил."

Главният изпълнителен директор на Norges Bank Николай Танген

Той се позова на забележките на заместник-председателя на BlackRock Inc. г-н Филип Хилдебранд, който посочи, че забавянето на растежа на потребителските цени може да създаде фалшиво чувство за сигурност на финансовите пазари.

Въпреки загубите през третото тримесечие Норвежкият фонд за благосъстояние остава ключов играч на световните пазари, а Танген подчертава значението на дългосрочната стратегия на фонда.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.