S&P 500 ^GSPC
5,070.66
-0.15%
Alphabet GOOG
$137.57
-1.80%
Tesla TSLA
$203.01
+1.64%
Nvidia NVDA
$774.21
-1.63%
Apple AAPL
$181.15
-0.81%
Meta META
$485.11
-0.40%
Amazon AMZN
$173.36
-0.10%
Microsoft MSFT
$407.45
+0.01%

Fondul norvegian de investiții: Directorul general avertizează asupra randamentelor scăzute

Nicolae Francescu
16. 1. 2024
3 min read

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cunoscut și sub numele de Norges Bank Investment Management, cu active de 1.500 de miliarde de dolari, se pregătește pentru o perioadă de performanță slabă a pieței în următorii ani. Directorul executiv al fondului, Nicolai Tangen, a avertizat, într-o declarație la Forumul Economic Mondial de la Davos, asupra unor randamente scăzute care ar putea fi afectate de creșterea inflației.

Într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg , Tangen a declarat că nu este prea optimist în ceea ce privește randamentele, deoarece există presiuni inflaționiste subiacente care ar putea persista pentru o perioadă extinsă de timp. El se așteaptă ca băncile centrale internaționale să fie prudente în reducerea ratelor pentru a evita slăbirea prea rapidă a economiei.

"Nu suntem prea optimiști în privința randamentelor. Există mai multe presiuni inflaționiste subiacente și cred că acestea vor rămâne acolo pentru o perioadă mai lungă de timp. Cred că băncile centrale internaționale vor fi foarte, foarte precaute în ceea ce privește reducerea prea rapidă a ratelor, deoarece au fost prea lente în ceea ce privește creșterea acestora."

Nicolai Tangen, CEO al Norges Bank

Fondul norvegian, care urmărește să investească veniturile din petrol și gaze ale Norvegiei în străinătate, deține participații în peste 9.000 de companii, reprezentând aproximativ 1,5% din totalul acțiunilor companiilor listate la bursă la nivel mondial. Fondul are o imagine de ansamblu unică asupra stării piețelor, nu numai în ceea ce privește acțiunile, ci și în ceea ce privește veniturile fixe, proprietățile imobiliare și infrastructura regenerabilă.

Presiunile inflaționiste în creștere în întreaga lume, cererea mare de salarii și efectele schimbărilor climatice au un impact negativ asupra prețurilor. Deși piața se confruntă cu diverse provocări, Tangen consideră că cele mai grave salturi ale costului de capital sunt probabil în urmă și se așteaptă la o oarecare normalizare în viitor.

"Știți, ceea ce deraiază cu adevărat lucrurile sunt lucruri la care nu ne-am gândit niciodată: criza financiară, cutremurul, Covid, situații de acest gen, asta este ceea ce o va deraia, și nu știm care va fi jokerul pentru 2024, dar cu siguranță va fi ceva la care niciunul dintre noi nu s-a gândit."

Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank

El a făcut referire la remarcile vicepreședintelui BlackRock Inc. Philippe Hildebrand, care a subliniat că încetinirea creșterii prețurilor de consum poate crea un fals sentiment de siguranță pe piețele financiare.

Fondul norvegian de investiții, în pofida pierderilor din al treilea trimestru, rămâne un jucător cheie pe piețele globale, iar Tangen subliniază importanța strategiei pe termen lung a fondului.

Disclaimer: Există o mulțime de surse de inspirație pe Bulios, dar selecția acțiunilor și construirea portofoliului depinde de dumneavoastră, așa că faceți întotdeauna o analiză amănunțită pe cont propriu.

Sursă.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.