S&P 500 ^GSPC
4,968.17
-0.15%
Tesla TSLA
$198.13
+2.25%
Nvidia NVDA
$681.69
-1.85%
Meta META
$465.47
-1.23%
Amazon AMZN
$169.06
+1.19%
Apple AAPL
$182.78
+0.67%
Microsoft MSFT
$400.20
-0.64%
Alphabet GOOG
$142.55
+0.25%

Norvég Vagyonalap: a vezérigazgató alacsony hozamokra figyelmeztet

Adorján Fülöp
16. 1. 2024
3 min read

A Norges Bank Investment Management néven is ismert, 1,5 trillió dolláros vagyonnal rendelkező norvég szuverén vagyonalap a következő években a piac gyenge teljesítményének időszakára készül. Az alap vezérigazgatója, Nicolai Tangen a davosi Világgazdasági Fórumon tett nyilatkozatában figyelmeztetett az alacsony hozamokra, amelyeket a növekvő infláció is befolyásolhat.

A Bloomberg televíziónak adott interjújában Tangen elmondta, hogy nem túlságosan optimista a hozamokkal kapcsolatban, mivel a mögöttes inflációs nyomás hosszabb ideig fennállhat. Arra számít, hogy a nemzetközi központi bankok óvatosak lesznek a kamatcsökkentéssel, hogy elkerüljék a gazdaság túl gyors gyengülését.

"Nem vagyunk túlzottan optimisták a hozamokkal kapcsolatban. Több mögöttes inflációs nyomás van, és úgy gondolom, hogy ezek hosszabb ideig fennmaradnak. Úgy gondolom, hogy a nemzetközi központi bankok nagyon-nagyon óvatosak lesznek a túl gyors kamatcsökkentéssel, mert túl lassan emelték a kamatokat"."

Nicolai Tangen, a Norges Bank vezérigazgatója

A norvég alap, amelynek célja a norvég olaj- és gázbevételek külföldi befektetése, több mint 9000 vállalatban rendelkezik részesedéssel, ami a globális tőzsdén jegyzett vállalatok összes részvényének mintegy 1,5%-át teszi ki. Az alapnak egyedülálló rálátása van a piacok állapotára, nemcsak a részvények, hanem a fix kamatozásúak, az ingatlanok és a megújuló infrastruktúra területén is.

A világszerte növekvő inflációs nyomás, a magas bérkereslet és az éghajlatváltozás hatásai negatívan hatnak az árakra. Bár a piac különböző kihívásokkal néz szembe, Tangen úgy véli, hogy a tőkeköltségek megugrásának legsúlyosabb része valószínűleg már mögöttünk van, és a jövőben némi normalizálódásra számít.

"Tudja, ami igazán kisiklatja a dolgokat, azok a dolgok, amelyekre nem gondoltunk: a pénzügyi válság, a földrengés, a Covid, az ilyen helyzetek, ezek fogják kisiklatni a dolgokat, és nem tudjuk, mi lesz a 2024-es év jokere, de az biztos, hogy olyasmi lesz, amire egyikünk sem gondolt." - mondta Tangen.

Nicolai Tangen, a Norges Bank vezérigazgatója

Utalt a BlackRock Inc. alelnökének, Philippe Hildebrandnak a megjegyzéseire, aki rámutatott, hogy a fogyasztói árak lassuló növekedése hamis biztonságérzetet kelthet a pénzügyi piacokon.

A Norvég Vagyonalap a harmadik negyedévi veszteségek ellenére továbbra is kulcsfontosságú szereplője a globális piacoknak, és Tangen hangsúlyozza az alap hosszú távú stratégiájának fontosságát.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson sok inspirációt találhat, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak Önön múlik, ezért mindig végezzen saját alapos elemzést.

Source.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.