S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Norveški premoženjski sklad: izvršni direktor opozarja na nizke donose

Željko Kos
16. 1. 2024
3 min read

Norveški državni premoženjski sklad, znan tudi kot Norges Bank Investment Management, s sredstvi v višini 1,5 bilijona dolarjev, se pripravlja na obdobje slabše tržne uspešnosti v prihodnjih letih. Glavni izvršni direktor sklada Nicolai Tangen je v izjavi na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu opozoril na nizke donose, na katere bi lahko vplivala naraščajoča inflacija.

V pogovoru za televizijo Bloomberg je Tangen dejal, da ni pretirano optimističen glede donosov, saj v ozadju obstajajo inflacijski pritiski, ki bi lahko trajali dlje časa. Pričakuje, da bodo mednarodne centralne banke pri zniževanju obrestnih mer previdne, da ne bi prehitro oslabile gospodarstva.

"Glede donosov nismo pretirano optimistični. Obstaja več osnovnih inflacijskih pritiskov in menim, da bodo ti ostali prisotni daljše obdobje. Mislim, da bodo mednarodne centralne banke zelo, zelo previdne pri prehitrem zniževanju obrestnih mer, saj so jih prepočasi zviševale."

Glavni izvršni direktor banke Norges Bank Nicolai Tangen

Norveški sklad, katerega cilj je vlaganje norveških prihodkov od prodaje nafte in plina v tujini, ima v lasti deleže v več kot 9.000 podjetjih, kar predstavlja približno 1,5 % vseh delnic svetovnih podjetij, ki kotirajo na borzi. Sklad ima edinstven pregled nad stanjem na trgih, ne le na delniških trgih, temveč tudi na trgih s fiksnim donosom, nepremičninami in obnovljivo infrastrukturo.

Naraščajoči inflacijski pritiski po vsem svetu, visoko povpraševanje po plačah in učinki podnebnih sprememb negativno vplivajo na cene. Čeprav se trg sooča z različnimi izzivi, Tangen meni, da so najhujši skoki stroškov kapitala verjetno že za nami, in v prihodnosti pričakuje določeno normalizacijo.

"Veste, kaj stvari zares iztiri, so stvari, na katere nismo nikoli pomislili: finančna kriza, potres, Covid, tovrstne situacije, to je tisto, kar jih bo iztirilo, in ne vemo, kaj bo joker za leto 2024, vendar bo to zagotovo nekaj, na kar nihče od nas ni pomislil."

Predsednik uprave banke Norges Bank Nicolai Tangen

Skliceval se je na pripombe podpredsednika družbe BlackRock Inc. Philippa Hildebranda, ki je poudaril, da lahko upočasnjena rast cen življenjskih potrebščin ustvari lažen občutek varnosti na finančnih trgih.

Norveški premoženjski sklad kljub izgubam v tretjem četrtletju ostaja ključni akter na svetovnih trgih, Tangen pa poudarja pomen dolgoročne strategije sklada.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir: Bulios.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.