S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

ФЕД започва дискусия за евентуално намаляване на лихвите!🚀🪄

Досега политиците избягваха да вземат окончателно решение, въпреки че обсъждането на евентуално намаляване на лихвите започна през декември.🗓️

Очаква се Федералният комитет по операциите на открития пазар да да остави лихвените проценти непроменени за четвърто поредно заседание на 30 и 31 януари във Вашингтон. Цялото внимание обаче е насочено към заседанието на FOMC през март и последващите действия.

Фед намекна за възможното начало на дискусия за по-широките параметри на намаляването на лихвените проценти. Въпреки че президентът на Фед в Сан Франциско Мери Дейли подчертава, че е преждевременно да се очаква незабавно понижение на лихвите. Предпазливостта е от ключово значение, като се има предвид историята на свръхреакция на икономическите промени с нежелани последици.

Тя иска да е сигурна, че инфлацията е на път да постигне целта на централната банка от 2%, преди да облекчи политиката си.

Икономическата активност и пазарите на труда са стабилни, но вниманието е насочено към инфлацията. Една грешна стъпка може да означава повтаряне на минали грешки. Управителят на Фед Кристофър Уолър подчертава необходимостта от търпение, докато инвеститорите коригират очакванията си за евентуално понижение на лихвените проценти.

През следващия период данните за инфлацията и брутния вътрешен продукт ще бъдат от ключово значение за вземането на решения от FOMC. Предизборният период обаче внася допълнително ниво на усложнения, свързано с очакванията за потенциални критики от страна на политиците.

Кога според вас Фед ще излезе с първото си понижение на лихвения процент?


No comments yet