S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Китайската централна банка облекчава паричната политика в подкрепа на икономиката

Grozdan Grigorov
24. 1. 2024
1 min read

Китайската централна банка обяви смел ход за стимулиране на икономиката - намаляване на задължителните резерви за банките. Тази политика ще освободи дългосрочен капитал в размер на 1 трилион юана. Новината за тази важна промяна идва в момент, когато Китай се бори да се справи с икономическите предизвикателства.

Китайската централна банка представи нов план за стимулиране на икономическия растеж на страната . Гуверньорът Гуншън обяви, че от 5 февруари ще бъдат намалени изискванията за резервите на банките с 50 базисни пункта. Този ход ще освободи рекордните 141 млрд. долара ( 1 трлн. юана ) дългосрочен капитал, за да се повиши способността на кредиторите да отпускат заеми и да се стимулират разходите в икономиката.

Това намаление идва в момент, когато първата подобна стъпка за тази година и следва две предишни намаления през миналата година. Г-н Гуншън също така намекна, че има възможност за по-нататъшно облекчаване на паричната политика, което би могло да доведе до слабо възстановяване на потребителските цени.

На пресконференция в Пекин г-н Гонгшенг заяви пред репортери, че централната банка и Националната администрация за финансово регулиране работят по нова политика за подкрепа на кредитирането за строителните предприемачи с високо качество на имотите. Проблемите с недвижимите имоти в Китай са тясно свързани с финансите на местните властикоито разчитат на продажбите на земя като основен източник на приходи.

Тези решения на Китайската централна банка вече предизвикаха положителни реакции на финансовите пазари, като акциите в Хонконг и Китай отбелязаха ръст. Политиката беше съпроводена и с обявяване на кредитна подкрепа за строителните предприемачи.

MCHI
$39.90 $0.13 +0.33%
1 Day
+0%
5 Days
+2.13%
1 Month
+6.22%
6 Months
-9.03%
YTD
+0.15%
1 Year
-19.04%
5 Years
-35.91%
Max.
-23.37%

Въпреки проблемите с недвижимите имоти и ограниченото въздействие на дълга на местните власти върху икономиката, г-н Гуншън подчерта, че намаляването на задължителните резерви е извършено предпазливо и решително. Тези мерки показват, че паричната политика на Китай е чувствителна към стабилните очаквания и бързи резултати.

На международно равнище макроикономическата ситуация. Докато Китай продължава с икономическата подкрепа, централната банка на САЩ се очаква да намали лихвените проценти след предишното им увеличение.

"Подобна промяна във външната среда е обективно благоприятна за засилване на автономността на паричната политика на Китай и за разширяване на пространството за операции по паричната политика."
Г-н Гуншън, управител на централната банка на Китай

Като цяло действията на Китайската централна банка показват смелост и грижа в отговор на настоящите икономически предизвикателства. Очаква се тази политика да ще стимулира икономическия растеж и ще помогне на Китай да се справи с клопките след пандемията.

Отказ от отговорност: В Булиос може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, затова винаги извършвайте задълбочен самоанализ.

Източник.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.