S&P 500 ^GSPC
4,965.58
-0.20%
Nvidia NVDA
$680.65
-2.00%
Microsoft MSFT
$399.58
-0.80%
Amazon AMZN
$168.39
+0.78%
Meta META
$467.82
-0.73%
Alphabet GOOG
$143.14
+0.66%
Tesla TSLA
$194.97
+0.62%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%

Banca centrală a Chinei relaxează politica monetară pentru a susține economia

Grigore Dumitru
24. 1. 2024
3 min read

Banca centrală a Chinei a anunțat o măsură îndrăzneață pentru a stimula economia - reducerea rezervelor minime obligatorii pentru bănci. Această politică va elibera capital pe termen lung de 1.000 de miliarde de yuani. Vestea acestei schimbări cruciale vine în contextul în care China se luptă să facă față provocărilor economice.

Banca centrală a Chinei a dezvăluit un nou plan pentru a stimula creșterea economică a țării . Guvernatorul Gongsheng a anunțat că, începând cu 5 februarie, va avea loc oreducere a cerințelor pentru de rezervă pentru bănci cu 50 de puncte de bază. Măsura va elibera un nivel record de141 de miliarde de dolari ( 1.000 de miliarde de yuani) de capital pe termen lung pentru a spori capacitatea creditorilor de a acorda împrumuturi și a stimula cheltuielile în economie.

Această reducere vine în contextul în care prima măsură de acest gen din acest an. și urmează după două reduceri anterioare de anul trecut. De asemenea, dl Gongsheng a lăsat să se înțeleagă că există loc pentru o relaxare monetară suplimentară, ceea ce ar putea duce la o redresare modestă a prețurilor de consum.

În cadrul unei conferințe de presă la Beijing, dl Gongsheng a declarat reporterilor că banca centrală și Administrația Națională de Reglementare Financiară lucrează la o nouă politică de susținere a creditelor pentru dezvoltatorii imobiliari de înaltă calitate. Problemele din domeniul imobiliar din China au fost strâns legate de finanțele guvernelor localecare se bazau pe vânzările de terenuri ca sursă majoră de venituri.

Aceste decizii ale băncii centrale chineze au declanșat deja reacții pozitive pe piețele financiare, acțiunile din Hong Kong și China înregistrând creșteri. Politica a venit și cu anunțul de sprijinire a creditelor pentru dezvoltatorii imobiliari.

MCHI
$39.23 $0.76 +1.98%
1 Day
+2%
5 Days
-3.55%
1 Month
-7.24%
6 Months
-9.64%
1 Year
-8.32%
YTD
-10.3%
5 Years
-23.88%
Max.
-15.13%

În pofida problemelor din sectorul imobiliar și impactul limitat al datoriilor guvernelor locale asupra economiei, dl Gongsheng a subliniat că reducerea rezervelor minime obligatorii a fost făcută cu prudență și fermitate. Aceste măsuri arată că politica monetară a Chinei este sensibilă la așteptările stabile și la rezultate rapide.

La nivel internațional, a situația macroeconomică. În timp ce China procedează la susținerea economică, se așteaptă ca banca centrală a SUA să reducă ratele dobânzilor după o creștere anterioară.

"O astfel de schimbare în mediul extern este în mod obiectiv benefică pentru consolidarea autonomiei politicii monetare a Chinei și pentru extinderea spațiului pentru operațiunile de politică monetară."
Dl Gongsheng, guvernatorul Băncii Chinei.

În general, în acțiunile băncii centrale chineze indică curaj și atenție ca răspuns la provocările economice actuale. Se așteaptă ca această politică să va stimula creșterea economică și va ajuta China să facă față piedicilor după pandemie.

Disclaimer: Există o mulțime de surse de inspirație care pot fi găsite pe Bulios, însă selecția acțiunilor și construirea portofoliului depinde de dumneavoastră, așa că efectuați întotdeauna o autoanaliză amănunțită.

Sursă.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.