S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

A kínai központi bank enyhíti monetáris politikáját a gazdaság támogatása érdekében

Bandi Császár
24. 1. 2024
4 min read

A kínai központi bank merész lépést jelentett be a gazdaság fellendítése érdekében: csökkentette a bankok tartalékolási kötelezettségét. Ez a politika 1 billió jüan hosszú távú tőkét szabadít fel. E döntő jelentőségű változás híre akkor érkezik, amikor Kína a gazdasági kihívásokkal küzd.

A kínai központi bank új tervet mutatott be az ország gazdasági növekedésének fellendítésére . Gongsheng kormányzó bejelentette, hogy február 5-től csökkentik a tőkekövetelményeket . tartalékrátát 50 bázisponttal csökkentik a bankok számára. A lépéssel rekordösszegű ,141 milliárd dollár ( 1 billió jüan ) hosszú távú tőke szabadul fel, hogy növelje ahitelezők hitelezési képességét és ösztönözze a gazdaság kiadásait.

Ez a csökkentés a következők szerint történik az idei év első ilyen jellegű lépése és a tavalyi két korábbi csökkentést követi. Gongsheng úr arra is utalt, hogy van még további monetáris enyhítésre van lehetőség, ami a fogyasztói árak mérsékelt emelkedéséhez vezethet.

Egy pekingi sajtótájékoztatón Gongsheng úr elmondta, hogy a központi bank és a Nemzeti Pénzügyi Szabályozó Hatóság (National Financial Regulatory Administration) új hiteltámogatási politikán dolgozik. a kiváló minőségű ingatlanfejlesztők számára. Kína ingatlanpiaci problémái szorosan kapcsolódnak a helyi önkormányzatok pénzügyeihez.amelyek a földeladásokra, mint fő bevételi forrásra támaszkodtak.

A kínai központi bank ezen döntései máris kiváltották pozitív reakciókat váltottak ki a pénzügyi piacokon, a hongkongi és kínai részvények emelkedtek. A politika az ingatlanfejlesztők hiteltámogatásának bejelentésével is járt.

MCHI
$39.90 $0.13 +0.33%
1 Day
+0%
5 Days
+2.13%
1 Month
+6.22%
6 Months
-9.03%
YTD
+0.15%
1 Year
-19.04%
5 Years
-35.91%
Max.
-23.37%

Az ingatlanokkal kapcsolatos problémák ellenére és a helyi önkormányzatok adósságának korlátozott hatása a gazdaságra, Gongsheng úr hangsúlyozta, hogy a tartalékolási követelmények csökkentése óvatosan és határozottan történt. Ezek az intézkedések azt mutatják, hogy Kína monetáris politikája érzékeny a stabil várakozásokra. és a gyors eredményekre.

Nemzetközi szinten a a makrogazdasági helyzet. Miközben Kína folytatja a gazdaság támogatását, az USA központi bankja várhatóan csökkenti a kamatlábakat a korábbi emelés után.

"A külső környezet ilyen jellegű változása objektíve előnyös Kína monetáris politikai autonómiájának megerősítése és a monetáris politikai műveletek mozgásterének bővítése szempontjából."
Gongsheng úr, a Kínai Nemzeti Bank elnöke

Összességében a a kínai központi bank intézkedései bátorságról és gondosságról tanúskodnak. a jelenlegi gazdasági kihívásokra adott válaszként. Ez a politika várhatóan fellendíti a gazdasági növekedést és segít Kínának megbirkózni a buktatókkal a világjárványt követően.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson sok inspirációt találhat, azonban a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak Önön múlik, ezért mindig végezzen alapos önelemzést.

Forrás: Bulibulista.com (Bulibulista.hu)

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.