S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Kitajska centralna banka sprošča denarno politiko, da bi podprla gospodarstvo

Mladen Rudonja
24. 1. 2024
3 min read

Kitajska centralna banka je napovedala drzno potezo za spodbujanje gospodarstva - znižanje obveznih rezerv za banke. Ta politika bo sprostila dolgoročni kapital v višini 1 bilijona juanov. Novica o tej ključni spremembi prihaja v času, ko se Kitajska spopada z gospodarskimi izzivi.

Kitajska centralna banka je predstavila nov načrt za spodbujanje gospodarske rasti v državi. Guverner Gongsheng je napovedal, da se bodo od 5. februarja dalje zmanjšale zahteve za obveznih rezerv za banke za 50 bazičnih točk. S to potezo se bo sprostilo rekordnih 141 milijard dolarjev ( 1 bilijon juanov ) dolgoročnega kapitala, kar bo povečalo sposobnost posojilodajalcev za dajanje posojil in spodbudilo porabo v gospodarstvu.

To znižanje prihaja, ko prva tovrstna poteza v letošnjem letu in sledi dvema prejšnjima znižanjema v lanskem letu. Gongsheng je tudi namignil, da je da obstaja možnost nadaljnjega monetarnega sproščanja, kar bi lahko privedlo do skromnega okrevanja cen življenjskih potrebščin.

Na novinarski konferenci v Pekingu je Gongsheng novinarjem povedal, da sta centralna banka in Nacionalna uprava za finančno regulacijo pripravljata novo politiko kreditne podpore. za razvijalce visokokakovostnih nepremičnin. Nepremičninske težave na Kitajskem so tesno povezane s financami lokalnih vladki so se zanašale na prodajo zemljišč kot glavni vir prihodkov.

Te odločitve kitajske centralne banke so že sprožile pozitivne odzive na finančnih trgih, saj so delnice v Hongkongu in na Kitajskem beležile dobičke. Politika je bila povezana tudi z napovedjo kreditne podpore za nepremičninske razvijalce.

MCHI
$38.91 -$1.18 -2.94%
1 Day
-0.03%
5 Days
+2.13%
1 Month
+6.22%
6 Months
-9.03%
YTD
+0.15%
1 Year
-19.04%
5 Years
-35.91%
Max.
-23.37%

Kljub težavam z nepremičninami in omejenemu vplivu dolga lokalnih vlad na gospodarstvo, je g. Gongsheng poudaril, da je bilo znižanje obveznih rezerv izvedeno preudarno in odločno. Ti ukrepi kažejo, da je kitajska denarna politika občutljiva na stabilna pričakovanja in hitre rezultate.

Na mednarodni ravni je makroekonomske razmere. Medtem ko Kitajska nadaljuje z gospodarsko podporo, se pričakuje, da bo ameriška centralna banka znižala obrestne mere po predhodnem zvišanju.

"Takšna sprememba v zunanjem okolju je objektivno koristna za krepitev avtonomije kitajske denarne politike in razširitev prostora za operacije denarne politike."
Gongsheng, guverner Banke Kitajske

Na splošno je ukrepi kitajske centralne banke kažejo na pogum in skrbnost pri odzivanju na trenutne gospodarske izzive. Pričakuje se, da bo ta politika bo spodbudila gospodarsko rast in pomagala Kitajski spopasti s pastmi po pandemiji.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito samoanalizo.

Vir.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.