S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Силният ръст на БВП радва президента Байдън, но какво да очакваме от Фед?🗓️🪄

Новите икономически данни показват, че икономиката на САЩ расте по-бързо от предвиденото, което е чудесно заБелия дом преди предстоящите избори. Оценка на БВП за тримесечието надмина очакванията и изглежда, че икономиката се запазва стабилен растеж.

Тази победа обаче може да усложни вземането на решения на Федералния резерв (ФЕД). Първоначалната им прогноза за три намаления на лихвените проценти през тази година сега съвсем не е ясна. Пазарните очаквания за намаляване още през март обаче срещат съпротивата на Федкоито подчертават необходимостта от повече данни, за да се вземе окончателно решение.

Растежът на икономиката над очакванията би могъл да засили аргументите в полза на отлагането на намаленията до март. Според главния икономист Райън Суит z Oxford Economics пазарните очаквания може да са преждевременни предвид неотдавнашните положителни икономически резултати.

Въпреки това има и добри новини за инфлацията, като предпочитаният от Федпоказател достигна 2% темпове на растеж. Това е второто поредно тримесечие, през което темпът на растеж е 2% от плана на централната банка. Това може да даде на ФЕД по-голяма гъвкавост при вземането на решение дали да намали лихвените проценти.

От друга страна, скептиците, като Дейвид Дойл от Macquarie Group, изтъкват, че незабавното понижение не е сигурно. Необходими са повече доказателства, че инфлацията се връща към 2% на годишна база.

Как виждате сегашното развитие на икономиката на САЩ? Смятате ли, че след намаляването на лихвените проценти пазарите ще достигнат нови ATH, които вече надхвърлят благодарение на обещаващите перспективи и растежа, подкрепен от изкуствения интелект 🚀💸 ?


No comments yet