S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Močna rast BDP je razveselila predsednika Bidna, kaj pa lahko pričakujemo od Fed?🗓️🪄

Novi gospodarski podatki kažejo, da ameriško gospodarstvo raste hitreje, kot je bilo napovedano, kar je za Belo hišo pred prihajajočimi volitvami odlično . Ocena BDP za četrtletje presegla pričakovanja in zdi se, da se gospodarstvo ohranja močno rast.

Vendar pa lahko ta zmaga oteži sprejemanje odločitev Zvezne rezerve (Fed). Njihova prvotna napoved, da bodo letos trikrat znižali obrestne mere, zdaj sploh ni več jasna. Vendar pa se tržna pričakovanja o znižanju že marca soočajo z nasprotovanjem s strani Fedki poudarja, da je za sprejetje končne odločitve potrebnih več podatkov.

Gospodarska rast, ki je nad pričakovanji, bi lahko okrepila argumente za odlog znižanja do marca. Po besedah glavnega ekonomista Ryan Sweet z Oxford Economics so lahko tržna pričakovanja glede na nedavne pozitivne gospodarske rezultate prezgodnja.

Vendar pa so dobre novice tudi glede inflacije , saj jeFedovprednostni kazalnik dosegel 2% stopnje rasti. To je že drugo četrtletje zapored, ko je bila stopnja rasti 2% načrt centralne banke. To lahko Fed omogoči večjo prožnost pri odločanju o morebitnem znižanju obrestnih mer.

Po drugi strani pa skeptiki, kot je David Doyle iz skupine Macquarie, opozarjajo, da takojšnje znižanje ni gotovo. Potrebujemo več dokazov, da se inflacija vrača na 2% na letni ravni.

Kako ocenjujete trenutna dogajanja v ameriškem gospodarstvu? Menite, da bodo trgi po znižanju obrestnih mer dosegli nove najvišje vrednosti, ki jih zaradi obetavnih obetov in rasti, podprte z umetno inteligenco, že presegajo 🚀💸 ?


No comments yet