S&P 500 ^GSPC
4,975.57
-0.60%
Nvidia NVDA
$694.52
-4.35%
Tesla TSLA
$193.76
-3.10%
Amazon AMZN
$167.08
-1.43%
Apple AAPL
$181.56
-0.41%
Meta META
$471.75
-0.33%
Microsoft MSFT
$402.79
-0.31%
Alphabet GOOG
$142.20
+0.31%

Фед оставя лихвените проценти непроменени, а инвеститорите спекулират за следващата посока

Teodor Aleksandrov
1. 2. 2024
1 min read

В сряда Федералният резерв обяви, че ще запази лихвените проценти без промяна, което предизвика вълнение на финансовите пазари и предизвика дебат за бъдещата посока на паричната политика. Федералният резерв реши да пропусне пасажи, които досега подсказваха, че може да повиши лихвените проценти допълнително, при условие че инфлацията остане над целевото равнище на Фед от 2%.

Въпреки това Федералният комитет подчерта, че в момента не планира да предприеме действия за понижаване на лихвените проценти. Тази промяна във формулировката на политиката породи спекулации и несигурност относноза посоката, в която ще се развива паричната политика през следващите месеци.

Въпреки че някои анализатори очакват, че Фед ще продължат да се стремят към "меко приземяване", което би могло да доведе до спад на инфлацията, без да оказва отрицателно въздействие върху икономическия растеж, други предупреждават за рисковете, свързани с евентуална промяна в посоката на политиката.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че намаляването на лихвените проценти през март е малко вероятно, което повдига допълнителни въпроси за това как може да се развие паричната политика в близко бъдеще.

"Не мисля, че е вероятно комитетът да достигне определено равнище на доверие до заседанието през март. Искаме да видим повече добри данни. Не че търсим по-добри данни, търсим продължение на добрите данни, които видяхме."
Джером Пауъл, председател на Фед

Пазарните реакции на решението бяха смесени, но някои борсови индекси се понижиха. Инвеститорите следят внимателно други икономически данни и реакцията на пазарите, които биха могли да определят, в каква посока ще се развива политиката на Фед през следващите седмици и месеци. Предвид несигурността относно бъдещата посока на паричната политика се очаква финансовите пазари да останат в волатилни през следващия период.

^DJI
38,564.56 -$63.43 -0.16%
1 Day
-0.17%
5 Days
-0.96%
1 Month
-2.63%
6 Months
+5.13%
1 Year
+9.37%
YTD
+4.24%
5 Years
+33.28%
Max.
+2,572.17%

Като цяло решението на Федералния резерв да запази лихвените проценти непроменени предизвика спекулации и несигурност на финансовите пазари. Инвеститорите са в затруднение относно посоката на паричната политика в близко бъдеще, което предизвиква волатилност на пазарите и насърчава предпазлив подход към инвестиционните решения.

Освен това икономическите данни и показатели изглежда предлагат смесена картина на текущото състояние на икономиката. Докато някои показатели сочат стабилен растеж и намаляваща инфлация, други показват някои признаци на слабост, особено в областта на пазара на труда и заплатите.

Отказ от отговорност: В Bulios ще намерите много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ.

Източник.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.