S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tohle prohlášení Fordu mě donutilo začít přemýšlet o nákupu. Pochopili konečně, že budoucnost bude vypadat jinak?

Ford je společnost, který se mi vždycky líbila. Obrovská, chlapácká americká auta. Podnikatelská invence a inovace zakladatele společnosti. To vše je mi velice sympatické. Bohužel mu ale podle mě chybělo to nejdůležitější - potenciál prosperity v 21. století. Historie vám peníze nevydělá. Nejnovější zprávy mi ale dávají naději. Vypadá to, že Ford konečně pochopil, že budoucnost není ve spalovacím motoru a chystá se vydat na novou cestu.

Ford je znám zejména jako přední výrobce spalovacích vozidel

Ford podle mě udělal správný krok směrem ke světlejší budoucnosti.

Nejprve ale trocha čísel:

Společnost Ford Motor $F+0.1% se v prvním čtvrtletí přehoupla do čisté ztráty ve výši 3,1 miliardy dolarů, k čemuž přispěla především prudká ztráta z ocenění podílu ve startupu Rivian Automotive $RIVN-2.2% vyrábějícím elektromobily.

Výrobce automobilů v michiganském Dearbornu setrval na své prognóze z konce roku, podle které by měl mít v roce 2022 zisk před zdaněním ve výši 11,5 až 12,5 miliardy USD, a to i přes přetrvávající problémy se zajištěním dostatečného množství autodílů pro plný provoz montážních linek. Čtvrtletní ztráta je srovnatelná s čistým ziskem 3,3 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí roku 2021.

Až na poslední zprávy si Ford nevede až zas tak špatně

Tržby v prvním čtvrtletí klesly o 5 % na 34,5 miliardy dolarů, což odráží nižší produkci. Nedostatek polovodičů, který se táhne již déle než rok, nadále dusí produkci továren Ford, což vedlo k odstávkám v několika závodech během čtvrtletí a brání snaze doplnit výrobní linky dostatečným množstvím vozidel, aby byla uspokojena poptávka zákazníků.

Provozní zisk za první čtvrtletí bez jednorázových položek činil 2,3 miliardy dolarů, tj. 38 centů na akcii, a překonal tak očekávání analytiků, kteří předpokládali 37 centů na akcii. Přesto byl provozní zisk nižší než 3,9 miliardy dolarů v předchozím roce.

"Schopnost tohoto podniku je mnohem silnější, než jakou jsme byli schopni poskytnout v tomto čtvrtletí," řekl John Lawler, finanční ředitel společnosti Ford.

Ford, který byl dřívějším investorem společnosti Rivian, již dříve těžil z nárůstu ocenění startupu po IPO. V roce 2021 Ford uvedl, že nárůst ceny akcií společnosti Rivian vedl k papírovému zisku 8,3 miliardy dolarů. V posledních měsících však akcie společnosti Rivian a dalších startupů v oblasti elektromobilů klesly, protože nadšení prvních investorů opadlo a vedení snížilo odhady výroby. Od začátku roku se akcie Rivanu propadly o téměř 70 %.

Tady je to ovšem krveprolití. Hype kolem IPO si vybral svou daň

Ford ve středu uvedl, že jeho slabší čtvrtletní výsledky byly způsobeny především ztrátou z tržního ocenění investice do Rivianu ve výši 5,4 miliardy dolarů.

Finanční ředitel Lawler ve středu uvedl, že Ford v prvním čtvrtletí zvýšil ceny vozidel, konkrétně u elektrického SUV Mustang Mach-E, aby tak čelil rostoucím nákladům na komodity. Dodal, že vedení vidí postupné zlepšování dostupnosti polovodičů a očekává, že se dodávky zlepší v druhé polovině roku 2022.

Lawler uvedl, že vyšší prodeje ve druhé polovině roku spolu s pokračující silnou cenovou politikou (protože dodávky prodejců zůstávají omezené) pomohou společnosti splnit celoroční výhled.

Co je ale dle mého daleko podstatnější? To je prohlášení společnosti Ford o tom, že se chystají více zaměřit na výrobu plně elektrických vozidel. Jako důkaz může sloužit to, že údajně rozpustili několik svých odnoží pracujících na klasických vozidlech. A to je něco, co mě donutilo přemýšlet o investici do této společnosti. 

Klasickým značkám automobilového průmyslu se dalece vyhýbám, protože se podle mě jedná snad o nejvíce zkostnatělé a neflexibilní společnosti, které vůbec mohou existovat. Ford ale pochopil jako jeden z prvních, že alternativní (a zatím zejména elektrické) pohony jsou budoucností. Snažit se za každou cenu udržet při životě spalovací motory, na kterých už není moc co vymyslet je podle mě cesta do pekla. Bohužel mnoho značek to stále zarytě odmítá. O to víc si cením Fordu, který se chce postavit agresivním konkurentům jako je Tesla. 

Ford má štěstí na duchapřítomného CEO. Po roce a půl ve funkci se šéf Fordu Jim Farley snaží agresivně přejít na výrobu elektromobilů a restrukturalizovat interní operace, aby se více přiblížil novějším konkurentům, jako je právě zmíněná Tesla, které netáhnou ke dnu staré zaběhlé divize spalovacích motorů. V březnu společnost odhalila, že odděluje provoz elektrických vozidel od provozu vozidel s benzinovým motorem a vytváří dvě samostatné divize.

Tímhle se Ford rozhodně dostal na můj watchlist! 🤘Co vy? Přemýšlíte o investici do této společnosti? Líbí se vám jejich odvaha stejně jako mně? 😇

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Jde pouze o můj názor a souhr dat dostupných na internetu. Zejména pak analýzy TWSJ.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 415 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Fordu se teď údajně hodně povedla nová  F-150, takže ta by jim také mohla pomoci

To jsem také viděl někde teď nedávno

o $F+0.1% toho v poslední době slyším hodně a samé pozitivní věci, tak jsem zvědavý, kam se bude ubírat dál.

Celkově je $F+0.1%  jedna z mála zaběhlých společností, která do EV šlape celkem slušně. Fandím jim. Ty jejich nový elektromobily byly měly celkem úspěch. Oproti tomu ostatní automobilky to podle mě dělají stylem "Něco udělejte, ať lidi neřvou. Ale moc se s tím nezdržujme, stejně to je jen krátkodobý trend" a teď na to doplácí.

Jo. Přesně stejný pocit z toho mám. Něco udělali - aby se neřeklo. A teď cítí, že už jim vážně teče do bot a dohání co v počátku zanedbali.

Je pravda, že Ford do toho opravdu teď hodně šlape

Teslu už nikdy nedoženou. Ale lepší reagovat pozdě než nikdy 😁 Jsem rád, že přešli na tu správnou stranu 😂

Technologický a infrastrukturní náskok Tesly je samozřejmě totálně šílený. Jestli neudělají nějakou zásadní chybu, tak je nejspíš už nedožene nikdy nikdo. To je podle mě realita

Což teda u Elona není úplně vyloučený 😂

Ono to ty společnosti mají těžké. Na jedné straně se na tě tlačí skrz ekologii, budoucnost, alternativní pohony. NA druhé straně ale mají už vybodované továrny a technologie na vozidla, která jsou na ústupu. Není pro ně tak jednoduchý se adaptovat tak rychle jako třeba ta $TSLA+12.1% , která to všechno buduje tak nějak na zelené louce

No jasně. Však to tam píšu. Proto výrazně víc cením Ford, který to pochopil dost rychle a vycítil tu možnost využít příležitost a reaguje rychle. A to ty továrny na spalováky má taky. V USA navíc možná ta láska k obrovským, řvoucím, kouřícím motorům bude ještě navíc asi o dost větší, než třeba tady v Evropě. Tím víc mi není jasný, proč třeba nevím... Peugeot nereaguje nijak zásadně na trendy 🤷

To je také pravda a zajímavý pohled