S&P 500 ^GSPC 5,057.77 +0.78%
Amazon AMZN $184.19 +2.90%
Nvidia NVDA $853.76 +2.81%
Apple AAPL $172.82 +2.08%
Alphabet GOOG $167.92 +1.42%
Meta META $443.11 +0.89%
Microsoft MSFT $397.58 +0.67%
Tesla TSLA $180.66 +0.37%

$BTI+1.4% dnes zveřejnilo výsledky. 👇

BTI
$29.83 $0.41 +1.39%

Hlavními pozitivy jsou především rapidní snížení dluhu (adj. net debt / adj. EBITDA 2.6x). Toto je důležité především proto, že management dlouhodobě cílí na snížení dluhu, aby zahájil zpětné odkupy. Ty by při aktuální ceně mohly kurz značně ovlivnit. Dalším důležitým milníkem je break-even v segmentu NGP (next generation products), a to 2 roky před původně plánovaným termínem! V neposlední řadě je to snaha o monetizaci podílu v ITC, který je velmi značný.
Negativní zprávou je například nižší objem prodaných cigaret v USA. Tedy akcelerovaný klesající trend.


Já tomu hodně věřím. Ty elektronické cigarety nebo další alternativy za klasiku by jim měly v budoucnu kompenzovat propad v tom prodeji cigaret. Navíc jsou dost diverzifikovaný a v rozvojových zemích jim to bude stoupat ty tržby, takže o ně bych strach neměl. Navíc 10% dividenda v pohodě zajištěná.

Výsledky "tabákovek" byly v tomto týdnu dost rozházené a pohyby jejich akcií taky :) Některá nahoru, jiná dolů. $BTI+1.4% včera rostlo o necelých 7 %, ale premarket to společnosti nepřeje a akcie v něm klesá o 1,7 %. Uvidíme jak to dopadne. Aktuálně je to těžký business. Prodeje cigaret klesají.

Je to těžký byznys, ale zároveň vlastně vůbec není. Jsou to brutální mašiny na cash, které řádně odměňují akcionáře.

Tak super, rád vidím když jakákoliv společnost snižuje dluh a BTI to potřebuje. Celkově jsem měl akcie BTI v -, ale včera se tam konecně objevila zelená :)

Ale že to trvalo! Věřím, že ve chvíli, co začnou buybacky, tak se bude snad jen zelenat.

V to taky věřím a doufám :)

Ty cigarety za mě půjdou už dlouhodobě dolů. Nová generace a celkově mladí lidé už podle mě půjdou ve většíně ve stopách elektro apod... Mohli by vymyslet už nějakou náhradu i když konkurovat v tomhle PM asi nebude jednoduché. Nebo jsem úplně mimo ? :D

Těžko říct, Indie jen tak z klasických cigaret nepřejde a když se podíváme jaké sociální skupiny se nejvíce rozrůstají a jaké mají návyky, tak bych tabákový průmysl nezatracoval.

Také si myslím, že klasickému tabíku jen tak neodzvoní.

Můžeš prosím rozvést tu myšlenku o těch sociálních skupinách? :) Jestli to právě dobře chápu, tak souhlasím.

Je to tak, PM je v tomhle špička, ale při velikost BTI nemám obavy, že by si z toho neukrojili svůj podíl. :) Jinak k PM, tak za rok 2023 mají v tom elektru apod brutální růst, to jsem koukal. Výhoda však je, že BTI je hodně diverzifikovaná a ty rozvojové země jim taky budou v budoucnu stále vynášet.

Mně se z určitého hlediska Glo líbí více než IQOS. Ale očividně jsem v menšině... Přeci jen nejsem konzument, tak to vnímám jinak. PM má jednoznačně v NGP segmentu navrch.

Určitě trend klasických cigaret bude pokračovat, ale mnoho kuřákům alternativy jednoduše nevyhovují. Těch alternativ je hrozně moc. Sáčky, vapy, zahřívaný tabák, šňupací tabák, náplasti... 
PM má v nových produktech navrch, ale na trhu je prostor pro více hráčů a produktů. Třeba Vuse se mi líbí. Vídám ho často kolem sebe a i podle čísel je populární.

Vuse? To slyším poprvé.. 😃 jak bude čas tak si to najdu teda 😃 vidíš další novinka od tebe..