S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Дългът на САЩ: заплаха за икономиката и сигурността

Ventseslav Vodenicharov
13. 2. 2024
1 min read

Икономическата стабилност на Съединените щати често е определяна като модел. Нарастващият държавен дълг обаче поражда сериозни опасения за бъдещето на американската икономика и сигурност. Какво е значението на този дълг за американците и какво може да означава той за техните домове, покупателна способност и национална сигурност?

Държавният дълг на Съединените щати надхвърля 34 трилиона долара, което представлява повече от 120% ОТ БВП. Тези астрономически цифри пораждат въпроси и опасения.

Според банкера Джейми Даймън дългът на САЩ е "най-предсказуемата криза"която заплашва икономиката на страната. Думите му подчертават спешността на ситуацията, която според него изисква незабавни действия от страна на правителството.

С нарастването на загрижеността към дебата се присъединяват и други известни личности. Генералният директор на Bank of America, подчертава необходимостта от предприемане надействия засправяне с проблема. Авторът на бестселъри Насим Талеб предупреждава за икономическа "спирала на смъртта"докато председателят на Фед Джером Пауъл призовава за "разговор между възрастни" за фискалната отговорност.


" Жилищното строителство, автомобилостроенето и всички други сектори, чувствителни към лихвените проценти, ще бъдат "непропорционално" засегнати от опита за балансиране на държавния дълг. По-големият държавен дълг ще има тенденция да повишава лихвените проценти. Ако едно правителство създаде дълг, той трябва да бъде финансиран по някакъв начин - чрез данъци или създаване на пари. Ако дългът излезе извън контрол, създаването на пари в миналото е било (фалшивото) решение, защото е по-лесно да се харчат пари, отколкото да се вдигат данъци, но то често е по-катастрофално и има дългосрочни последици."
Уилям Г. Гейл, икономист

Напрежението нараства, но все още няма политически действия първия приоритет. Като се има предвид, че дългът е натрупан в продължение на дълъг период от управлението на правителството разходи както от републиканците, така и от демократите, поправянето му не е задача само на един на едната или другата партия.

Ето защо е наложително политиците да действат и да търсят трайни решения на този спешен проблем. Бъдещето на икономическата стабилност и националната сигурност в Съединените щати зависи от от способността му да се справи ефективно с нарастващия държавен дълг и да се осигури устойчиво бъдеще за всички гражданите на страната.

Отказ от отговорност: В Bulios може да се намери много вдъхновение, но изборът на акции и изграждането на портфейл зависи от вас, така че винаги правете задълбочен собствен анализ.

Източник.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.