S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Dolg ZDA: grožnja gospodarstvu in varnosti

Dragoslav Golob
13. 2. 2024
2 min read

Gospodarska stabilnost Združenih držav Amerike se pogosto označuje kot zgled. Vendar pa naraščajoči javni dolg vzbuja resno zaskrbljenost glede prihodnosti ameriškega gospodarstva in varnosti. Kakšen je pomen tega dolga za Američane in kaj lahko pomeni za njihove domove, kupno moč in nacionalno varnost?

Javni dolg Združenih držav presega 34 bilijonov dolarjev, kar predstavlja več kot 120 % BDP. Te astronomske številke sprožajo vprašanja in skrbi.

Po besedah bankirja Jamieja Dimona je dolg ZDA "najbolj predvidljiva kriza".ki ogroža nacionalno gospodarstvo. Njegove besede poudarjajo nujnost razmer, ki po njegovem mnenju zahtevajo takojšnje ukrepanje vlade.

Zaradi vse večje zaskrbljenosti se razpravi pridružujejo tudi druge znane osebnosti. Generalni direktor Bank of America, poudarja, da je trebaukrepati inse spopasti s problemom .Nassim Taleb,avtor uspešnic, opozarja na gospodarsko "spiralo smrti".medtem ko predsednik ameriške centralne banke Fed Jerome Powell poziva k "odrasel pogovor" o fiskalni odgovornosti.


" Poskus uravnoteženja državnega dolga bo "nesorazmerno" prizadel stanovanjsko gradbeništvo, avtomobilsko industrijo in vse druge sektorje, občutljive na obrestne mere. Večji javni dolg bo praviloma zvišal obrestne mere. Če vlada ustvarja dolg, ga je treba nekako financirati - z davki ali ustvarjanjem denarja. Če dolg uide izpod nadzora, je bilo ustvarjanje denarja v preteklosti (napačna) rešitev, saj je denar lažje porabiti kot dvigniti davke, vendar je pogosto bolj pogubno in ima dolgoročne posledice."
William G. Gale, ekonomist

Napetosti naraščajo, vendar političnih ukrepov še ni prvi prednostni nalogi. Glede na to, da se je dolg nabral v dolgem obdobju delovanja vlade tako republikanci kot demokrati, njegova odprava ni naloga samo enega ene ali druge stranke.

Zato je nujno, da politiki ukrepajo in si prizadevajo trajne rešitve za ta pereč problem. Prihodnost gospodarske stabilnosti in nacionalne varnosti v Združenih državah Amerike odvisna od od njene zmožnosti učinkovitega reševanja naraščajočega javnega dolga in zagotoviti trajnostno prihodnost za vse državljane države.

Opozorilo: Na portalu Bulios lahko najdete veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.