S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Investování do Indie: Diverzifikace portfolia pomocí ETF

Co vy a Indie? Investujete v této zemi? Máte ve svém portfoliu nějaké ETF či akcie? Jaký máte pohled na indický trh?

Indie se stala jednou z nejdynamičtějších a nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, což ji činí atraktivní destinací pro investory hledající diverzifikaci svých portfolií. Investice do indického trhu mohou poskytnout přístup k rychle rostoucím sektorům, jako jsou technologie, finance, spotřební zboží, farmacie a další. Právě ETF jsou skvělým nástrojem pro investory, kteří chtějí využít potenciálu indického trhu s minimálním rizikem. Zde jsou tři hlavní ETF zaměřené na indický trh:

iShares MSCI India ($NDIA.L-0.3%L):
iShares MSCI India ETF je jedním z největších a nejznámějších ETF zaměřených na indický trh. Tento fond sleduje výkonnost MSCI India Indexu, který zahrnuje největší a nejlikvidnější společnosti v Indii. INDA je vhodný pro investory hledající jednoduchý a efektivní způsob, jak investovat do Indie.

Lyxor MSCI India ($INRU.L-0.2%L):
Lyxor MSCI India ETF je další možností pro investory hledající diverzifikaci na indickém trhu. Tento fond sleduje výkonnost MSCI India Indexu a poskytuje podobnou expozici jako iShares MSCI India. Lyxor je známý svým inovativním přístupem k ETF.

Franklin FTSE India ($FRIN.L+0.0%L):
Franklin FTSE India ETF se zaměřuje na sledování výkonnosti FTSE India Capped Indexu, který zahrnuje největší a nejlikvidnější společnosti obchodované na indické burze. Jedním z klíčových rozdílů tohoto ETF je jeho přístup k zastoupení jednotlivých společností v ETF, což omezuje převahu jedné nebo několika největších společností v indexu, a poskytuje tak vyváženější přístup pro investory.

Osobně investuji menší část hotovosti právě do indického ETF FRIN. Tento fond zahrnuje širokou škálu různých odvětví, včetně technologií, financí, spotřebního zboží, farmacie a dalších. Obsahuje 111 společností, přičemž zastoupení jedné společnosti ve fondu je nastaveno na maximálně 10 % (největších 10 společností nepřesahuje 60 %). Náklady tohoto ETF jsou ze zmíněných tří ETF nejmenší.

FRIN.L
£33.52 £0.004 -0.01%

A na závěr co vy a tyto 3 zmíněné ETF, jaký máte na ně pohled?
Děkuju a hezký večer :)


U jakého brokera lze koupit NDIA.L? Zatím používám pouze Etoro a zde jsem toto ETF nenašel, děkuji.

Partner

Já všechny našel u T212.

Myslím si že Indie je až přehnaně drahá.

Partner

Díky za tvůj názor, já si myslím, že to půjde ještě výš :)

Určitě může! Ten potenciál tam jednoznačně je. Jen si myslím, že chvíli potrvá, než se plně odemkne... Trhy ale mnohdy zaceňují na roky dopředu.

Pred 3 hodinami som hral na tréningu stolný tenis proti Indke, má 13r a vyprášila ma dosť jednoznačne, na moju obhajobu- je no.1 v Indii v kadetkách do 15r, kým ja som amatér, ktorý hráva pre radosť😃

Toľko k Indii😃

Partner

Jako pravý gentleman si jí nechal vyhrát! :D

Indie mě začla zajímat již během minulého roku, kdy jsem zařadil asi klasické $NDIA.L-0.3% .

Přemýšlím o zařazení do portfolia a nejvíce se mi líbí právě ETF od Franklina

Partner

Myslím, že to nebude špatná volba :)

Pěkný shrnují ETF. Já mám $NDIA.L-0.3%a tvoří mě to 3,5% mého portfolia.

Partner

Děkuji. Můžu se zeptat, proč zrovna $NDIA.L-0.3%? v čem vidíte, že je lepší?

$XCS5.DE-0.2% tvorí 10,50% portfólia. Jednotlivé akcie by som si netrúfal vyberať.

Partner

To už je pěkná pozice :)

Mám v portfóliu 2 ETF a 10 akcií.

Takže až také prekvapenie to nie je :D

Super. Na Indii se musím postupem času více zaměřit, ale momentálně alespoň začínám s EFT. Na jednotlivé společnosti to u mě zatím není :)

Partner

Myslím, že ETF bohatě stačí, zatím :)

ETF$NDIA.L-0.3% tvoří téměř 3% mého DCA investic do ETF, k tomu ale ještě používám $IS3N.DE+0.3% (rozvojové trhy) dalšími 11% kde je Indie zastoupena více než 17 % což by poté dělalo další 1,87%, takže měsíčně formou DCA alokuji do indie cca 5% prostředků které investuji do ETF.

Partner

To už je pěkná část. U mě Indie tvoří 1%

ještě je otázka kolik to je v Kč že :) něčí 1% může být více než mých 5%

Já jedu klasiku, ti první ETF, $NDIA.L-0.3% a jsem velice spokojen. Indický trh, věřím mu, ale tolik se tam nevyznám abych hledal konkrétnější zaměření a tak je toto pro mě ideální. 😊

Partner

Souhlas, taky se v Indii tolik nevyznám, abych investoval do konkrétní společnosti, proto ETF :). Díky za odpověď.