S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Carl Icahn napovedal delež v družbi JetBlue, delnice pa so poskočile za 20 %

Kristijan Kopitar
14. 2. 2024
2 min read

Aktivist Carl Icahn je pridobil skoraj 10-odstotni delež v družbi JetBlue Airways. Icahn je delnico označil za podcenjeno, kar je sprožilo različne razprave in vprašanja o prihodnosti letalske družbe. Kaj to pomeni za prihodnost podjetja in vlagatelje?

Icahn, znan po svojih naložbenih potezah, je povečal svoj delež z nakupi, ki jih je opravil januarja in februarja letos. Njegov namen je, da se z družbo pogaja o možnosti pridobitve predstavništva v upravnem odboru, kar bi lahko pomembne posledice za prihodnost družbe JetBlue.

Družba JetBlue se je na novico odzvalo z izjavo, da je odprto za pogovore z vlagatelji in da še naprej uresničuje načrt za povečanje vrednosti za vse svoje delničarje. Toda kako se bo ta situacija razpletla in kakšne bodo dejanske posledice Icahnovepridružitve upravnemu odboru?

"Vedno smo odprti za dialog z našimi vlagatelji, saj še naprej izvajamo naš načrt za povečanje vrednosti za vse naše delničarje,"je dejal JetBlue.

Ni skrivnost, da je bilo Icahnovo vlaganje v letalsko industrijo v preteklosti težavno .V preteklosti je v družbi Trans World Airlines, ki se je končala s stečajem. tega letalskega prevoznika. To pomeni, da bodo vlagatelji in analitiki pozorno spremljali in analizirali njegove poteze v družbi JetBlue .

JBLU
$5.84 -$0.20 -3.31%

Čeprav so Icahnove naložbe in namere sprožile številna vprašanjaje treba upoštevati trenutni položaj, v katerem se je znašla družba JetBlue. Družba si prizadeva, da bi zmanjšati stroške in izboljšati svoje poslovanje po velikem porastu števila ljudi, ki so želeli potovati po pandemiji Covida. Poleg tega nedavna tožba proti nizkocenovnemu letalskemu prevozniku Spirit Airlines pomeni, da še en izziv, ki ga mora podjetje obravnavati.

V zadnjem času je podjetje se je letalskemu prevozniku pridružil nov generalni direktor, Joanna Geraghty, ki bo skušala podjetje ponovno usmeriti na pravo pot.

Nasplošno torej prihod Carla Icahna v družbo JetBlue $JBLU-3.3% prinaša veliko negotovosti. Medtem ko nekatere vlagatelje skrbi njegov aktivizem in pretekle izkušnje, drugi vidijo potencial za spremembe in rast v podjetju.

Opozorilo: Na portalu Bulios je mogoče najti veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.