S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Většina z nás snila o tom vlastnit Porsche 911, teď si můžeme $P911.DE+0.3% koupit za přijatelnou cenu.

P911.DE

Porsche AG

P911.DE
€81.54 €0.28 +0.34%

Porsche AG je jedním z nejúspěšnějších výrobců luxusních automobilů na světě. Jejich ikonická značka je spojována s designem, inženýrským dědictvím, závodní historií, výkonem, moderním a udržitelným luxusem, prestiží, inovacemi, technologickými úspěchy a spolehlivostí.


Historie Porsche
Porsche 911 je dvoudveřový sportovní automobil s výkonným motorovým prostorem umístěným vzadu. Byl poprvé představen v září 1964 společností Porsche AG ve Stuttgartu, Německo. Jeho původní verze měla vzduchem chlazený šestiválcový motor a byla nástupcem modelu Porsche 356. Od té doby se stal ikonou značky a symbolizuje vášeň pro rychlost a precizní inženýrství.

IPO Porsche: V roce 2022 Porsche úspěšně dokončilo svou první veřejnou nabídku akcií (IPO). S hodnotou ceny 82,50 eur za akcii se stalo největším IPO v Evropě s tržní kapitalizací kolem 78 miliard eur. Toto IPO zahrnovalo 113 875 000 akcií, což představuje 12,5 % celkového kapitálu společnosti Porsche AG. IPO umožnilo společnosti získat větší podnikatelskou flexibilitu a novou éru.

Finanční výsledky: V roce 2022 dosáhla společnost Porsche rekordních čísel. Tržby dosáhly 37,6 miliardy eur, provozní zisk byl 6,8 miliardy eur. Porsche plánuje vyrábět miliony litrů syntetického paliva (e-fuel) do roku 2025. E-fuels jsou syntetickým metanolem, který umožňuje téměř CO2-neutralní provoz spalovacích motorů.
Rok 2023 zaznamenal robustní růst a mírně zvýšil počet dodávek automobilů. Celkem bylo dodáno 320 221 vozidel, cože je o 3 % více než v roce 2022.

Porsche 911 zaznamenal největší nárůst ze všech modelových řad v 2023, a to o 24%.

Výhody:
Ikona značky s dlouhou historií.
Inovace a technologické úspěchy.
Silná finanční pozice a vysoké marže.
Plány na vývoj syntetického paliva.

Nevýhody:
Závislost na spalovacích motorech v době rostoucí popularity elektromobility.
Vysoká konkurence.
Environmentální a regulační tlaky.

Vývoj syntetického paliva:
Porsche spolu s partnery začalo komerční výrobu klimaticky neutrálního “e-fuelu”. Tento syntetický metanol se vyrábí z vodíku a oxidu uhličitého. Plánuje se jeho použití v motoristickém sportu a v zážitkových centrech, s cílem jej postupně nabízet i běžným zákazníkům.

Plány do budoucna:
Porsche zůstává oddáno elektrickým pohonům pro budoucí modely, ale nechce opustit své stávající zákazníky. Plánuje dále rozvíjet e-fuels a nabízet je na trhu.

Jak vidíte budoucnost této značky vy?
Věříte, že vývoj e-fuel může zachránit spalovací motory?


Pěkný status/článek P911 jsem nakupoval okolo 90$ a teď ještě přikoupím. Kdybys tento status nedal tak asi ani nepřikoupím, jelikož bych si nevšiml, že je akcie zase níže, takže díky.

Partner

Tak to jsem rád! Mám o něco vyšší nákupku než ty, takže mám v plánu taky dokoupit abych si to trochu zlepšil :D

Tak ještě, pořád si myslím že je rozhodnuto, ale velkou snahu změnit to musím Porsche přiznat

https://www.google.com/amp/s/autotech.news/ev-development-faces-new-challenges/%3famp

Uvidime 🤔

Partner

Přečtu, díky 😊

Ne👎to už je rozhodnuto, ale speciálně Porsche má šanci byt první v solid state battery QS🤞

Partner

Díky za komentář 😊 a info.

Partner

Super článek, díky za zajímavé a výstižné informace ✌️

Partner

Díky, Filipe, když ty Rols-Royce, tak já Porsche! :D

O tom e-fuelu jsem nevěděl. 🙂 To by mohlo být zajímavé a jsem zvědavý co nakonec bude víc úspěch už je tu řada nějakých budoucích paliv otázka co prorazí víc. 😃

Partner

CEO Porsche prohlásil, že jejich e-fuel bude konec EV :D

Viděl jsem nějaké kalkulace a moc se mi tomu nechce věřit. Minimálně ne v dohledné době. Náklady na výrobu energie budou levnější.

Porsche je naprosto úžasný luxusní brand. Velmi přemýšlím nad koupí za aktuální cenovku. Je to sice "jenom" další automobilka, ale právě díky tomu luxusu bych to bral.

Partner

Určitě to nebude špatná koupě :). Pokud se jim povede udržet si spalovací motory díky e-fuel, byl by to určitě game changer.