S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Politikai nyomás a Fedre: Milyen befolyással bírnak a politikusok a monetáris politikára 2024-ben?

Bertalan Görög
19. 2. 2024
3 min read

A 2024-es év a politikai és gazdasági bizonytalanság időszakává vált, különösen a Fed monetáris politikájával kapcsolatban. Jerome Powell Fed-elnökkel az élen a jelenlegi helyzet egyre összetettebbé és bonyolultabbá vált, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a Fed hogyan fog reagálni a politikusok és a gazdasági mutatók növekvő nyomására.

A 2024-es év kezdetét az a várakozás jellemezte, hogy a Fed elindítja a kamatcsökkentést válaszul a csökkenő inflációra és gazdasági növekedésre. Az idő előrehaladtával azonban a helyzet sokkal inkább bonyolultabbá vált. Az infláció közelmúltbeli emelkedése, amely az árstabilitással kapcsolatos aggodalmakat vetett fel, valamint a gazdasági növekedés erősségével kapcsolatos bizonytalanság arra késztette a Fed-et, hogy hogy változtasson tervein.

A kérdés most az, hogy a Fed elkezdi-e júniusban kamatcsökkentést, vagy úgy dönt, hogy ezt az intézkedést későbbre halasztja.ami hatással lehet az olyan politikai eseményekre, mint az elnökválasztás.

2024-ben a politikai nyomás a Fedre gyakorolt politikai nyomás minden eddiginél nagyobb. A korábbi elnök Donald Trump nyilvánosan bírálta Jerome Powellt, a Fed elnökét. Politikai elfogultsággal vádolja őt, és azt állítja, hogy megpróbál aláássa politikai erőfeszítéseit. Ez a politikai nyomásgyakorlás további bonyodalmat jelent. a Fed számára, amely igyekszik megőrizni függetlenségét és semleges maradni.

Ugyanakkor a politikai nyomás nem korlátozódik Trumpra. A politikai pártok és jelöltek várhatóan aktívan beavatkoznak a döntéshozatalba A Fedami még több összetettséget és bizonytalanságot teremt a Fed számára.

Jerome Powellnek és kollégáinak óvatosnak és rugalmasnakkell lenniük, hogy megőrizzék a gazdaságot stabil és fenntartható szinten tartsákfigyelembe véve mind a politikai, mind a gazdasági tényezőket.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson sok inspirációt talál, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése az Ön feladata, ezért mindig végezzen saját alapos elemzést.

Forrás: Bulista, Bulista, Bulista, Bulista, Bulista.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.