S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Az Apple 500 millió eurós bírsággal néz szembe az EU-tól tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt

Bertalan Görög
19. 2. 2024
4 min read

Az Európai Bizottság 500 millió eurós bírságot fog kiszabni az Apple-re az uniós "versenyjogi" törvények állítólagos megsértése miatt. A bírság része egy szélesebb körű uniós fellépésnek, amely a nagy technológiai vállalatok, köztük az Apple trösztellenes magatartását veszi célba.

A legutóbbi vizsgálat arra összpontosított, hogy Apple korlátozta-e az alkalmazásokat abban, hogy az App Store-on kívüli, olcsóbb előfizetési alternatívákról tájékoztassák a felhasználókat. Ez ahhoz vezethetett, hogy a felhasználók nem kaptak teljes körű tájékoztatást az összes rendelkezésre álló lehetőségről, és az Apple tulajdonában lévő fizetős szolgáltatások felé terelődtek, ami megsértheti az EU versenyjogi előírásait.

A "verseny" az, amikor a vállalatok versenyeznek egymással a piacon az ügyfelekért, és arra törekednek, hogy a következő szolgáltatásokat kínálják jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálnak alacsonyabb áron, de a tisztességtelen magatartásmint például a piaci monopolizáció, problémákat okozhat.

AAPL

Apple

AAPL
$190.29 $0.30 +0.16%

Az Európai Bizottság azzal is vádolta az Apple-t, hogy visszaél a helyzetével és megállapította, hogy a zenei előfizetési szolgáltatásokra vonatkozó kereskedelmi feltételei "tisztességtelen". Egyes állítások szerint az Apple előnyben részesíti a saját zenei szolgáltatása Apple Music a rivális szolgáltatásokkal, például a Spotify-jal szemben. A saját szolgáltatás előnyben részesítése és a verseny korlátozása a következőnek tekinthető trösztellenes magatartásnak minősül.

Ez a bírság lenne az egyik legnagyobb pénzbírság, amelyet az EU eddig nagy technológiai vállalatokra szabott ki. Az Apple azonban már korábban is szembesült trösztellenes magatartásért kiszabott pénzbírsággal , például Franciaországban 1,1 milliárd eurós bírságot szabtak ki.

AAPL

Apple

AAPL
$190.29 $0.30 +0.16%
Target Price
190.69 (+0.21% Upside)

Az Európai Bizottság emellett hamarosan elfogadja adigitális piacokról szóló törvényt ,amely fontos az olyan nagy technológiai szereplők versenyellenes magatartása miatt, mint például a Apple, Amazon a Google. Ennek a törvénynek például lehetővé kellene tennie, hogy aharmadik fél fejlesztők az App Store-on kívül is terjeszthessenek alkalmazásokat, és közvetlenül az ügyfeleiknek számlázhassanak.

Apple $AAPL+0.2% már tett néhány lépést az uniós szabályozás kezelése érdekében, például bejelentette szolgáltatásainak módosítását. az EU-n belül, és tervezi, hogy lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alternatív áruházakonkeresztül is terjesszenek alkalmazásokat az Apple készülékein .

Egyelőre nem derült ki, hogy mikor várható a hivatalos bírság bejelentése, de a hírek szerint ez nem változtatná meg a trösztellenes vizsgálat irányát. Az Apple-nek joga van fellebbezni a döntés ellen az uniós bíróságokhoz fordulhatde egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.

Jogi nyilatkozat: A Bulioson sok inspirációt találsz, de a részvények kiválasztása és a portfólió felépítése csak rajtad múlik, ezért mindig végezd el a saját alapos elemzésedet.

Forrás: Bulista, Bulista, Bulista, Bulista, Bulista, Bulista, Bulista, Bulista.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.