S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Družbi Apple grozi 500 milijonov evrov globe EU zaradi nepoštenih poslovnih praks

Mladen Rudonja
19. 2. 2024
3 min read

Evropska komisija bo Applu naložila globo v višini 500 milijonov evrov zaradi domnevnega kršenja zakonodaje EU o konkurenci. Globa je del širšega ukrepa EU, ki je usmerjen v protimonopolno ravnanje velikih tehnoloških podjetij, vključno z družbo Apple.

Najnovejša preiskava se je osredotočila na to, ali Apple omejil aplikacije, da bi uporabnike obveščale o cenejših alternativnih naročninah zunaj trgovine App Store. To lahko povzroči, da uporabniki niso v celoti obveščeni o vseh razpoložljivih možnostih in jih pritegne k plačljivim storitvam v lasti podjetja Apple, kar bi bi lahko kršilo konkurenčno zakonodajo EU.

"Konkurenca" pomeni, da podjetja na trgu tekmujejo med seboj za stranke in si prizadevajo ponuditi boljše izdelke in storitve po nižjih cenah, vendar . nepošteno ravnanjekot je monopolizacija trga, lahko povzroči težave.

AAPL

Apple

AAPL
$191.04 $1.17 +0.62%

Evropska komisija je Apple obtožila tudi zlorabo svojega položaja in ugotovila, da so njegovi komercialni pogoji za glasbene naročniške storitve "nepošteni".. Po nekaterih obtožbah naj bi Apple dajal prednost lastni glasbeni storitvi Apple Music pred konkurenčnimi storitvami, kot je Spotify. To dajanje prednosti lastni storitvi in omejevanje konkurence se lahko štejeta za protimonopolno ravnanje.

Ta globa bi bila ena največjihfinančnih kazni, ki jih je EU naložila velikim tehnološkim podjetjem. Apple je bil zaradi protimonopolnega ravnanja že kaznovan , npr. 1,1 milijarde evrov globe v Franciji.

AAPL

Apple

AAPL
$191.04 $1.17 +0.62%
Target Price
190.69 (-0.18% Downside)

Evropska komisija bo kmalu sprejela tudi zakon o digitalnih trgih, ki je pomemben za protikonkurenčna ravnanja velikih tehnoloških akterjev, kot so Apple, Amazon a Google. Ta zakon bi moral na primer razvijalcem tretjih oseb omogočiti, da distribuirajo aplikacije zunaj trgovine App Store in svojim strankam neposredno izstavljajo račune.

Apple $AAPL+0.6% je sprejel nekaj ukrepov za upoštevanje predpisov EU, na primer napovedal je spremembe svojih storitev v EU in načrti, da bodo razvijalcem omogočili distribucijo aplikacij za naprave Apple prek alternativnih trgovin.

Kdaj naj bi bila objavljena uradna objava o globi, še ni znano, vendar naj bi po poročilih ne bi smela spremeniti smeri protimonopolne preiskave. Apple ima pravico do pritožbe na odločitev se lahko pritoži na sodišču EU.vendar zaenkrat ni želel komentirati te novice.

Opozorilo: Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite lastno temeljito analizo.

Vir.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.