S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Ahojte všetci som tu nový čiže Vás všetkých pozdravujem som začínajúci investor ani sám neviem ako som sa tomu dostal ale úprimne ma to bavi chcem sa Vás spýtať na radu zložil som si svoje prvé ETF a to je IWDA+EMIM+IUSN vyvážil som si ho v pomere 80:10:10 mám to správne ? ETF som vybral na nete kde som čítal rôzne články,videá a porovnával ale ako píšem som začínajúci investor a rád si nechám poradiť od Vás čo ste skúsenejší ďakujem Vám vopred 🤝🤞


Pokud se ptáš ostatních, zda máš investice správně, pak odpověď zní, že to máš špatně. Měl bys investovat jen do toho, čemu věříš a co máš prozkoumané pořádně a to hlavně z toho důvodu, abys věděl co s tím, pokud by třeba došlo k propadu na trhu.

Absolutne presna odpoved, podpisujem. Ziadny iny investor by nemal dat odpoved inemu, ci je jeho portfoliu spatne alebo nie bez toho, aby poznal odpoved na otazku, aky je jeho ciel, sklon k riziku, ciel, kvoli ktoremu investuje atd. Odporucam studovat a studovat zaklady investovania. Vyber triedy aktiv a samotnych titulov by mal byt az posledny krok, ked uz ostatne o sebe a investovani viem.

Pokud je tvůj horizont 15-20 let, začal bych pro jednoduchost světovým indexem. Tím člověk nic nezkazí. Menší část portfolia bych si nechal "na hraní" a s přibývajícími znalostmi a zkušenostmi bych rebalancoval.

V investicích není jedno "správně". Každý má jiný investiční cíl, jiné znalosti (měl bys kupovat něco, o čem něco víš), jiné preference, jinou averzi k riziku (jak ti bude vadit, že to bude "lítat" nahoru/dolů), ...

Já mám strategii jednoduchou 😁 Když jde Tesla nahoru, tak se raduju, když jde dolů, tak přikupuju. Všimni si, že tam nikde není "prodávám".

Najlepšiu odpoved dostaneš, ked povieš aky je tvoj investičny ciel.

Dlhodobý tak 15,20 rokov

V tom pripade to maš fajn. Stale si to vieš časom prebalancovať a vyrovnať, popripade niečo pridať. Určite dobra volba ak ešte nemaš skusenosti / čas / chuť riešiť jednotlivé akcie. Možno sa skus ešte pozrieť na indické etf $INDA.