S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Zdravím, investoři! S investováním jsem spíš na začátku, jsem spíš opatrný investor. Mé první akcie byly akcie ČEZu, které tvoří největší část mého portfolia. Hodně jsem uvažoval, jestli ČEZ $CEZ.PR+2.4% neprodat v době, kdy se diskutovalo o jeho odkupu státem - ale držel jsem kvůli dividendě. V současné době uvažuju o dokupu akcií, protože si myslím, že se odkup státem nebude v nejbližší době konat. Nechci do diskuze zatahovat politiku a politické názory ponechám stranou, ale nevidíte teoretický návrat Babiše do vlády jako potenciální riziko pro ČEZ? Přece jen v téhle věci dost jasně tvrdí, že on by jej zestátnil. Nebo nejsou takové obavy v nejisté budoucnosti na místě? Budu rád za názory.


No já nevím, já jsem k tomu optimističtější. Koupil bych asi za méně, ale za mě je pořád vhodná doba a vláda na to nemá peníze a pokud by měla a chtěla to už odkoupit, tak akcie porostou.

ze se vam do toho v tehle bananove repubice chce ... vedle je mol nebo pkn orlen nebo omv nebo vyklesane norsk hydro s lepsimi dividendami bez vsech tech menstruaci vesnickych politiku

Já bych to si prodal, protože to zase půjde pod 500 Kč. Pak bych možná zase nakoupil pod touto cenou.

Patria analyticky team znizil dost vyrazne vyhlad vysledkov hospodarenia CEZu. Dovod su klesajuce ceny elektriny na burze. Z tohto titulu odhad cielovej ceny akcie znizili takmer o viac ako 25%.

Jedna nevyziadana rada: Ak si zacinajuci a navyse opatrny investor, akcie CEZu nie su podla mna velmi vhodne. Toboz, ak maju tvorit vacsinu portfolia. Ako zacinajuci investor by som volil svetove siroko diverzifikovane ETF. Ak by som uz chcel skusat akcie individualnych firiem, potom si vybral nejak velku a stabilnu spolocnost v stabilne rastucom odvetvi, min. alebo vobec zavislu od politickych rozhodnuti.

Já se na to také vykašlal, právě kvůli těm politickým hrátkám. Tady nehraje roli žádný fundament nic, ale to kdo co řekne v Otázkách Václava Moravce a na to já svůj majetek sázet určitě nechci. Každopádně také by byla určitě dobrá nějaká diverzifikace, kromě toho že si nemyslím, že je ČEZ dobrá karta tak sázet většinu portfolia na jeden titul není moudré ani kdyby to byl Apple, Nvidia, Google nebo Microsoft, tedy firmy, které nepodléhají tomu co řekne Rakušan v televizi.

Když chci něco koupit, musím na to mít peníze a to čr aktuálně moc nemá. Takže politikaření pojede, ale nic se nestane ani za Bašišáka, pokud se dostane do vlády. Navíc odkup ČEZu státem by akcie poslal nahoru :-)

Tak jestli máte žaludek na tyhle politické hrátky, tak prosím 😁. Já se od toho držím radši dál.

Já jsem raději vše prodal když se o všem začalo více spekulovat, jelikož nemám rád tyhle politické hry a zásahy :)

to kdyby nekdo vedel co se jim odehrava v hlave to musi bejt masakr, ja bych ted nic nepodnikal, taky drzim ale vyvoj nelze predikovat , mozna se bude delat neco s tou novou dani ale kdo vi , tohle je proste zapeklita investice....

Tak zestátnění by pro akcionáře byla dobrá zpráva, protože by akcie vyletěly nahoru. Já bych rozhodně momentálně nekupoval a ani nikdo z analytiků nedoporučuje nákup. A proč nedokupovat? Politika možná ani tak v tom není, ale ceny energií jdou dolů, ale současná vláda to bude tunelovat, protože z toho má velké příjmy. Takže bych spíš držel, pokud bych měl v portfoliu. Nebo počkat na cenu pod 800.