S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Fed izraža zaskrbljenost zaradi prehitrega znižanja obrestnih mer

Primoz Krajnc
22. 2. 2024
2 min read

Ameriška centralna banka Federal Reserve je izrazila precejšnjo zaskrbljenost zaradi morebitnih tveganj, povezanih s prehitrim znižanjem obrestnih mer. Iz zapisnikov sej 30. in 31. januarja je razvidno, da je Fed negotov glede ustreznega časovnega okvira za ohranitev obrestnih mer.

Po zapisniku, objavljenem ta teden, je večina udeležencev sestanka izrazila zaskrbljenost zaradi morebitne tveganj, povezanih s prehitrim znižanjem obrestnih mermedtem ko ostaja negotovost glede ustreznega časovnega okvira za spremembo.

Pričakovanja vlagateljev glede o morebitnem znižanju obrestnih mer v bližnji prihodnosti so bila tako razblinila po izrazih previdnosti s strani predsednika Fed Jeroma Powella in drugih uradnikov.


Poudarjeno je bilo, da je ohranitev restriktivnega pristopa k denarni politiki nujna za doseganje 2-odstotnega inflacijskega ciljaki ga je določil Fed.

Čeprav je več udeležencev opozorilo na morebitno tveganja, povezana z ohranjanjem dolgoročne pretirano restriktivno naravnanostjo, se je večina strinjala, da je treba povečati zaupanje v zmanjšanje inflacije preden se začne razmišljati o znižanju obrestnih mer.

Gospodarski kazalniki, objavljeni od zadnjega zasedanja Fed, kažejo, da inflacija in zaposlenost sta bolj ali manj stabilna, kar zagotavlja rahlo olajšanje za vlagateljeki čakajo na morebitne spremembe denarne politike.

Vendar sklepi tega zasedanja kažejo, da Fed še naprej ostaja previden in bo verjetno še naprej spremljal predhodna gibanja in podatke, preden bo sprejel kakršnimi koli koraki v smeri prilagoditvi obrestnih mer.

Opozorilo: Na portalu Bulios boste našli veliko navdiha, vendar sta izbira delnic in oblikovanje portfelja odvisna od vas, zato vedno opravite temeljito lastno analizo.

Vir.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.