S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Брокерът eToro и пътят към публичния пазар.

Днес прочетох интересна статия за брокер, който аз самият използвам, затова трябва да я споделя тук с вас, тъй като някои от вас също го използват. Брокерът е искал да излезе на публичен пазар в миналото, а сега отново започва да говори за това и вече не е въпрос на дали, а само кога? Компанията обяви, че е постигнала над 100 млн. долара EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация) при приходи от 630 млн. долара.

Напоследък борсата eToro се радва на голямо внимание от страна на банкери и инвеститори, които следят плановете ѝ за излизане на борсата. Въпреки че първоначалните планове за излизане на борсата чрез сливане се провалиха, главният изпълнителен директор Йони Асия има ясна визия: "Определено се стремим към публичните пазари. Определено виждам, че в крайна сметка ще станем публична компания."

С повече от 35,5 милиона регистрирани потребители и над 3 милиона финансирани сметки, eToro ще регистрира впечатляващи приходи от 630 милиона долара през 2023 г. Въпреки трудния период за финтех, компанията се е утвърдила като основен играч на пазара.

Ключът към успеха на eToro е иновацията. Компанията наскоро придоби Deep, компания, специализирана в автоматизацията на съдържанието, и планира да се фокусира още повече върху тази област през 2024 г. С помощта на изкуствения интелект, интегриран в съдържанието и маркетинга, eToro е в състояние да предостави на своите потребители по-добро и персонализирано изживяване.

Въпреки че плановете за излизане на борсата чрез SPAC бяха отложени, eToro получи значителни инвестиции, които го укрепват в усилията му да прави нововъведения и да върви напред. След труден период, последвал повишаването на лихвените проценти, компаниите в областта на финансовите технологии започват да се представят по-добре на публичните пазари.

Йони Асия посочва, че eToro се фокусира интензивно върху продуктите и подобряването на бизнес преживяването за своите потребители през 2023 г. Въпреки че 2022 г. беше образователна година, в която инвеститорите трябваше да научат, че пазарите не винаги вървят нагоре, 2023 г. вероятно беше образователна година за целия свят.

Тъй като пазарът на финансови технологии се възстановява от неотдавнашните предизвикателства, eToro гледа напред с оптимизъм. С планове за иновации и фокус върху нуждите на своите потребители, компанията е добре позиционирана за следващата фаза от своето развитие и пътуването си към публичния пазар.

Още едно допълнение за обяснение на значението на SPAC:

SPAC (Special Purpose Acquisition Company) е вид инвестиционно средство, известно още като "blank check company" или "listed shell". Това е публично търгувано дружество, което е създадено с единствената цел да намери друго дружество, което да придобие и изведе на публичния пазар. По същество SPAC набира пари чрез IPO (първично публично предлагане), за да финансира бъдещи придобивания.

При това eToro планираше да се слее със съществуваща SPAC, което щеше да ѝ позволи да стане публична компания по-бързо и лесно, без да преминава през традиционния процес на IPO. В крайна сметка обаче тези планове бяха отложени и eToro придоби инвестицията по друг начин. Което лично аз намирам за по-добро.

Така че да, както винаги се интересувам от вашите мнения, особено тук, защото аз самият използвам брокера за дългосрочно инвестиране и съм доволен. Разбира се, той не е единственият добър брокер. А как се чувствате вие, когато вашият брокер е на фондовата борса, по-добре ли е или по-зле? 😊


No comments yet